Donika Gervalla-Schwarz Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Donika Gervala Švarc smenila je 12 ambasadora imenovanih po političkom ključu i zatražila od predsednice Kosova Vjose Osmani da potpiše ukaz o njihovom povlačenju iz diplomatskih misija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je objavio zamenik ministarke spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti, više detalja biće poznato sutra kada će se znati i da li je predsednica Kosova prihvatila zahtev za opoziv ambasadora, pošto je to njeno ustavno ovlašćenje.

Portal koha.net preneo je da su smenjeni ambasadori Beke Cufaj (Nemačka), Nait Hasani (Albanija), Ćendrim Gaši (Francuska), Arber Vlahiu (Češka), Lirim Grejkevci (Holandija), Špend Kalaba (Mađarska), Gezim Kasapoli (Hrvatska), Avni Kastrati (Slovenija), Đerđ Dedaj (Severna Makedonija), Hajdin Abazi (Australija), Ilber Hisa (Crna Gora), Avni Arifi (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Amir Ahmeti (Katar).

I bivši ministar inostranih poslova i dijaspore a sadašnji predsednik kosovskog parlamenta, Glauk Konjufca zatražio je u vreme prve vlade Aljbina Kurtija opoziv pet ambasadora, što tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači nije prihvatio.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar