Foto: Nova S

Bivši poslanik Žarko Korać i koordinatorka Otvorenog parlamenta Tara Tepavac bili su gosti u emisiji "Među nama" koja se emituje na televiziji Nova S. Oni su govorili o tome da li još uvek postoji parlamentarizam u Srbiji, te kako će izgledati novi saziv Skupštine.

Komentarišući to što najviši organ vlasti naše zemlje ne radi više od sto dana, Žarko Korać ističe da Parlament suštinski ne mora da radi, te da je njegova jedina obaveza donošenje Zakona o budžetu.

Ipak, on smatra da je to „prezir prema parlamentarizmu i demokratiji uopšte“.

„Ovo što vidimo je apsulutno potvrda da mi živimo u jednom autoritarnom sistemu, u kome se samo jedan čovek pita i njemu ne treba ni Parlament, ni Vlada, ne treba mu ništa“, ocenio je bivši potpredsednik Vlade koju je predvodio Zoran Đinđić.

Za Taru Tepavac ovo ne iznenađuje ako bismo, kako kaže, pogledali kako je funkcionisao prošli saziv.

„Ovo je tek bio drugi saziv koji je imao svoj pun mandat. On je imao jako visoku zakonodavnu aktivnost, puno zakona je usvojeno tokom te četiri godine“, smatra Tepavac i dodaje da je pak pitanje kakav je bio kvalitet tog zakonodavnog procesa, jer je mnogo tih zakona usvojeno po hitnom postupku.

„97 odsto tih zakona je usvojeno na predlog Vlade, a samo dva zakona koja su predložili opozicioni poslanici bila su usvojena tokom te četiri godine“, ističe ona.

Kako kaže, mi imamo jedan širi trend urušavanja i degradacije Parlamenta koji traje kod nas već godinama, i samim tim „ovakvo rušenje te fasade parlamentarizma nije preterano iznenađujuće“.

O čemu su gosti još govorili, pogledajte u videu:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar