Foto:Ministarstvo životne sredine

"Opozicija je poput lonca pod pritiskom, čim poraste temperatura, poklopčić počne da skače i šišti i da popušta pred navalom neusaglašenih političkih ciljeva": ovim rečima kragujevački naprednjaci opisali su prvu predizbornu nedelju, u skandaloznom saopštenju prepunom uvreda. Oni su sve svoje političke neistomišljenike i kandidate za predstojeće izbore, nazvali "jurišnicima na državnu kasu".

Analizirajuću početak predizborne kampanje, kragujevački naprednjaci nisu ni slovo napisali o svojim ciljevima i predizbornom programu, ali su pojedinačno izvređali svakog opozicionog kandidata, od Zdravka Ponoša, Vladete Jankovića, Đilasa, Tadića, pa sve do Sava Manojlovića, koji čak i ne učestvuje na izborima.

Gradski odbor kragujevačkog SNS-a, koji predvodi gradonačelnik Nikola Dašić, saopštio je da Ujedinjena Srbija „ima samo jednu tačku oko koje su nestrpljivi“, te da su saglasni i ujedinjeni samo u „mržnji protiv Vučića“.

Najviše uvreda i neprimerenih reči, uputili su predsedničkom kandidatu Ujedinjene Srbije Zdravku Ponošu, nazivajući ga „stečajnim upravnikom srpske vojske“ i „imaocem susjedske putovnice sa šahovnicom“.

Njegovu posetu srpskim manastirima na Kosovu i Metohiji, nazvali su „sretenjskom ekskurzijom“, kojoj su, kako su dodali, „čak i mediji promoteri, dali jedva minut“.

Zasmetalo im je što je Ponoš izabrao Prištinu i Prizren za, kako su rekli, „propagandni egzercir po neimenovanim srpskim crkvama i manastirima“ i upitali zbog čega nije posetio neku od srpskih enklava na severu Kosova.

„Zaista je tužno i pretužno bilo gledati, a naročito slušati promptno unapređivanog komandira voda i mlađeg referenta u ‘gradu bez ljudi‘, u kome mu, kako reče, ‘nedostaje jezik srpski…a i albanski‘. Jedno je sigurno, nije imao nikakvih problema na administrativnom prelazu, niti u kretanju po privremeno okupiranoj teritoriji“, saopštili su naprednjaci.

U maniru tabloidnih naslova, kragujevački naprednjaci su predsednika Stranke slobode i pravde Dragan Đilasa, nazvali „politički avatar građanin D.Đ.“ i istakli da je njegova prva nedelja predizborne kampanje, „prošla gotovo nezapaženo“. SNS je u svom saopštenju, prema medijskim standardima, neprimerene dužine i rečnika, izneo mnoštvo pogrdnih reči i neprimerenih poređenja.

Za Zdravka Ponoša kažu da se „mator konj samaru ne uči“, a Borisa Tadića, nazvali su „starim liscem“, koji „iako vidno politički ofucan“, pažljivo meri svoj rejting, pa će da vidi gde će i kako da preseče. Sporazum za odgovornu Srbiju, koji je potpisalo osam opozicionih stranaka, naprednjaci su okarakterisali kao „na silu sklepan novi DOS“, u kome im je najveće iznenađenje Zoran Živković, iz Nove stranke, koje se, kako su naveli „skriva iza instaliranog stranačkog šefa Arisa Movsesijana“ i dodali „iz onog sa čudnim prezimenom“.

U svojoj opsežnoj analizi prve predizborne nedelje, nisu ostali dužni ni ekološkom aktivistima Savu Manojloviću i Aleksandru Jovanoviću Ćuti, dodajući da predvode „navodne ekološke protesta bez ijedne ekološke poruke“, a kroz tu svoju ocenu, provukli su i medije koji izveštavaju sa protesta.

„Savo Manojlović je sa šačicom pristalica održao potpuno besmislen preformans ‘tamos-vamos‘, a uz punu podršku i direktan prenos medija na kablu, ponadao se da će da zaseni promociju ovogodišnjih laureata najviših državnih priznanja“, stoji u saopštenju. Kragujevački naprednjaci, saopštenje su završili u istom pogrdnom maniru, kakva je bila i cela analiza prve predizborne nedelje viđena njihovim očima.

„Na opozicionom krilcetu pukla tikva, a da se još ni rascvetala nije“, zaključio je nepotpisani SNS autor.

BONUS VIDEO: Vučić: Narod neće u NATO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare