Aleksandar Vučić, novac za vakcinaciju komentari
Foto: Arhiva, Facebook

„Cela Srbija kao Jagodina“ , „Palma stil“, „Ovo je diskriminacija“, samo su neki od komentara koji su se danas nizali na društvenim mrežama povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će vakcinisani građani biti nagrađeni sa 3.000 dinara.

Pored već najavljene pomoći za sve punoletne građane od ukupno 60 evra koja će biti isplaćena iz dva dela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatnu finansijsku pomoć i to za sve građane koji su se vakcinisali ili će se vakcinisati do 31. maja.

Dodatno pojašnjenje je kasnije dala Vlada Srbije koja je navela da je rok za prijavu 15. jun. Iz saopštenja smo saznali i da je inicijativa da se vakcinisani „časte“ sa 3.000 dinara potekla od predsednika lično.

Ta činjenica izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama i mnoge je asocirala na Dragana Markovića Palmu i scene u kojima ovaj lokalni šerif Jagodine deli novac.

„Tri hiljade za gospođu! Tri hiljade za Gospodina! Liči na nekog, zar ne?“, bio je jedan od komentara i nije bio jedini koji se odnosio baš na poređenje sa Palmom.

„Kao Palma. 3.000 za gospođu, 2.000 za gospodina. Proveren fazon. Sramno“, „To sa novcem nema veze. Ko ne želi da primi, ni za 3.000 evra neće. To mu dođe kao potkupljivanje, Palma style“, zaključci su pojedinih korisnika društvenih mreža.

novac za vakcinaciju komentari
Foto: Facebook

Neki su ocenili da je najava finansijske podrške pogrešna metoda pospešivanja vakcinacije…

„Pogrešna metoda za pospešivanje vakcinacije. Možda prođe ovde se ljudi inače prodaju za sitne pare. Šta će „sutra“da radi? Onaj ko ne zna da reši problem, konkretno epidemija, završava sve lovom…“

Za druge je tu reč o diskriminaciji.

„Ovo je šista diskriminacija. Šta sa onima koji su preležali Coronu, kao i onima koji su alergicni na vakcine?“

novac za vakcinaciju komentari
Foto: Facebook

A za mnoge je to potez za nevericu.

„Nije uopšte važna suma. Ali da me neko stimuliše da o svom zdravlju brinem na ovaj način… Tuga!“… “ Mi smo za Ginisa! Koja država plaća svojim građanima za vakcinaciju?“

novac za vakcinaciju komentari
Foto: Facebook

Bilo je i pohvala na račun predsednika.

„Hvala mu za vakcinu, svugde u svetu bi hteli da se vakcinišu a nema vakcine . Hvala što ste mislili na nas na Srbiju. Nekom i 3.000 znači puno, a ko neće ne mora da uzme“.

Ekonomski stručnjaci su, uključujući i Fiskalni savet, upozorili da će država povećati javni dug zbog pomoći od 60 evra koju deli  te da će i sa ovih novih 3.000 dinara za vakcinisane dodatno opteretiti budžet.

Pored novog zaduživanja, ekonomski stručnjaci problem vide i u tome što predsednik države Aleksandar Vučić takvom najavom krši svoja ustavna ovlašćenja.

Skupo će nas koštati po 3.000 dinara za vakcinaciju, ocenili su za Nova.rs ekonomista i bivši guverner NBS Dejan Šoškić i urednica u „Novoj ekonomiji“ Ivana Pavlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare