Američki vojnici u blizini Jarinja Foto:Nova.rs

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća sastao se večeras sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i tenzijama zbog ishoda razgovora o izdavanje registarskih tablica.

Kako se navodi u saopštenju Kfora „komandant je apelovao na sve strane da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije“.

„On je pozvao strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti. Istakao je da je važno izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u avgustu“, piše u saopštenju, a prenosi Kosovo Onlajn.

Dalje se navodi da general-major Anđelo Mikele Ristuća ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i komandanta Misije EU za vladavinu prava (Euleks), predstavnike institucija na Kosovu i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i načelnika Vojske Srbije.

„Kfor ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine. Cilj misije Kfor koju vodi NATO je mir i bezbednost na Kosovu. Kfor igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti koja omogućava dijalog. Komandant Kfora je pozvao strane da se uzdrže od jednostranih akcija ili retorike i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija“, dodaje se u saopštenju Kfora.

BONUS VIDEO – Vučić: Delegacija Srbije je došla u Brisel sa nedvosmislenom namerom da razgovara i da se dogovara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar