Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Zoltan Balogh/MTI/MTVA/Pool via REUTERS/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mađarska je za sada jedina zemlja koja je objavila cene po kojima je nabavljala kineske i ruske vakcine, a ukoliko je po istom cenovniku ova cepiva kupovala i Srbija do sada smo u te svrhe izdvojili nešto više od 64 miliona evra. Kad je reč o količini, od decembra 2020. godine kada je u Srbiju stigla prva isporuka ruske Sputnjik V, a zatim u januaru 2021. i prvi milion kineske Sinofarm vakcine, do ovog trenutka smo nabavili ukupno 2.192.400 cepiva ova dva proizvođača.

Mađarski mediji su, naime, objavili da je ova država rusku vakcinu Sputnjik V plaćala 17 evra, dok je kineski Sinofarm koštao 63 evra. Pritom je reč o ceni za duplu dozu, dovoljnoj za imunizaciju jednog čoveka.

U Srbiju su cepiva ova dva proizvođača dolazila u nekoliko tura.

Kako su stizale vakcine 

Prvu isporuku ruske vakcine imali smo 30. decembra 2020. godine, kada je u Srbiju stiglo 2.400 doza, zatim je 29. januara 2021. stiglo 40.000, 9. februara 50.000 i 28. februara 100.000.

Kad je reč o kineskoj vakcini, prvih milion cepiva stiglo je 16. januara 2021. godine, a zatim 10. februara i 5. marta po 500.000.

Ako se uzme u obzir da navedene cene podrazumevaju duplu dozu, prostom računicom se dolazi do brojke od 64.635.400 evra.

Pritom, treba imati u vidu izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je kineske vakcine kupovao ispod cene, tako da je moguće da je konačna cena nešto niža.

Govoreći izokola o ceni vakcina, Vučić je rekao samo da je kineska najskuplja, te da je kroz razgovor sa predsednikom Kine dogovoreno da cena bude manja za Srbiju i da će građani Srbije kada budu videli cenu, „spomenik da mu podignu“.

Kineski Sinofarm ubedljivo najskuplji 

„Mene nije sramota da molim za Srbiju i dobili smo kinesku ispod cene, iako je reč o najskupljoj. Ne smem da kažem cenu, jer će svi onda od Kineza po toj ceni da traže. Ja zbog njih ne smem da kažem“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ugovori o nabavci svih vakcina za sada su tajni. Premijerka Ana Brnabić izjavila je ovim povodom da „nijedna zemlja ne priča o cenama, čak ni EU koja kolektivno pregovara“ i da zbog toga ne može da kaže koliko je Srbiju koštala nabavka vakcina protiv koronavirusa.

Ovi podaci otkriveni su – slučajno.

Na Tviter nalogu belgijskog državnog sekretara za budžet, što je objavio list Standard.
List je objavio da je za vakcinu Astra-Zeneka pregovorima postignuta cena od 1,78 evra po dozi, Džonson-Džonson 6,93 evra, za Sanofi/GSK 7,56 evra, za Fajzer-Biontek 12 evra, i za vakcinu Moderna 14,68 evra.

Dakle, kada je predsednik Srbije rekao da je kineska najskuplja, nije preterao. Ona je u odnosu na sve ostale, pet do šest puta skuplja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar