Ana Brnabić i Miloš Vučević Foto:FoNet/Vlada Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u 10 sati saopštiti građanima ime novog mandatara za sastav Vlade Srbije. Premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević već duže vreme figuriraju kao glavni kadnidati šefa naprednjaka za ovu funkciju. Bilo da Brnabić dobije treći mandat, ili pak Vučević prvi put priliku da upravlja Vladom, u Srbiji ništa neće biti drugačije - državom će i dalje upravljati Vučić, dok će novi/stari šef vlade igrati ulogu statiste.

Ukoliko se ne dogodi nekakav kopernikanski obrt kakvim  je, doduše, šef srpske države i te kako sklon, novi premijer doći će iz redova Srpske napredne stranke.

Pročitajte još...

Vučević i Brnabić, kao već profisani kandidati šefa naprednjaka za mesto predsednika Vlade, ostavljeni su nakon prethodne sednice Predsedništva SNS da čekaju dodatnih 48 sati kako bi Vučić razmotrio ko je od njih kvalitetniji kadar za odgovornu funkciju u državi.

Prema informacijama dnevnog lista “Nova” razlog ovakvoj odluci je, između ostalog, i čekanje rezultata istraživanja javnog mnjenja kom Vučić i te kako pridaje na značaju pri donošenju važnih odluka.

Pajtić: Vučević i Brnabić su dva politička kerbera

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić rekao je za dnevni list “Nova” da Anu Brnabić i Miloša Vučevića za mesto premijera kandiduje isključivo bespogovorna odanost vođi.

Prema njegovim rečima odluka o izboru mandatara neće suštinski ništa promeniti, jer u akutelnoj podeli vlasti veću moć u zemlji ima direktor BIA od predsednika Vlade Srbije.

Bojan Pajtić Foto:FoNet/Marija Djoković

“Oboje su se pokazali kao politički kerberi kad je u pitanju odnos prema opoziciji i bilo kome da se usudi da iznese neki disonantan ton u odnosu na dominantni narativ Srpske napredne stranke. Oni slove za osobe koje će bespogovorno izvršiti svaki nalog i učestvovati u svakoj nepodopštini”, objašnjava Pajtić.

Naš sagovornik smatra da odluka o izboru mandatara neće suštinski ništa promeniti, jer u akutelnoj podeli vlasti veću moć u zemlj od predsdnika Vlade ima i direktor BIA.

Kad je reč o samim kandidatima, Pajtić smatra da su i Vučević i Brnabić vojnici predsednika Srbije i da je potpuno svejedno ko će od njih dvoje biti izabran.

“Između njih je veoma malo razlika. Oboje su svojim izlaganjima i postupanjima pokazali da im erudicija i pismenost nije jača strana. Radi se o ljudima koji u normalnom sistemu vrednosti ne bi mogli da pretenduju ni na jednu ozbiljnu funkciju. Međutim, u okolnostima gde imamo autoritaran režim, takvi ljudi koji su u svakom pogledu mediokriteti, a poslušni su, mogu da posluže veoma dobra. Oni su zapravo i najpoželjniji. U autoritarni sistemima poltroni uvek veoma dobro prolaze”, poručuje Pajtić.

Novaković: Oboje su u službi porodice Vučić, a ne Srbije

Poslanik iz redova Narodne stranke Borislav Novaković kaže da su i Brnabić i Vučević u službi porodice Vučiće, a ne građana Srbije. On smatra da je njihovi pisihološki i moralni profili odgovaraju onome što Vučić traži.

Foto: N1

“Oboje su pre svega i iznad svega lojalni. Pored Miloša Vučevića, Andrej Vučić je zagospodario Novim Sadom i Vojvodinom, a Ana Brnabić je izvršnu vlast i sve ključne odluke prepustila Aleksandru Vučiću. I Brnabićka i Vučević su neskloni da misle i štite vlastiti, ali i integritet institucije koju vode. Dakle, imaju idealan psihološki i moralni profil za Vučićevog premijera”, napominje on.

Novaković kaže da je Brnabić već uspela da razočara građane kao premijerka i da će Vučević to tek da učini.

“Ništa se bitno, pa i nebitno neće dogoditi. Miloš Vučević je ‘Forest Gamp SNS’, ništa ne kapira, a mahnito trči u susret Vučićevim željama, čak i onda kada od njega to ne očekuju. Brnabićka nas je već razočarala, a Vučević će nas tek razočarati. Ana Brnabić je poltron bez stila, a Vučević bez talenta. Brnabićki je potreban logoped, a Vučeviću profesor logike”, navodi Novaković.

On smatra da su i Vučević i Brnabić obrazovno i profesionalno podkapacitirani za funkciju premijera, ali na dva različita načina.

„Brnabićka je završila „škole“ u inostranstvu, koji su u nivou Megatrenda i rangirani su lošije od bilo kog srpskog univerziteta. Miloš Vučević zbog lošeg proseka ocena iz osnovne škole nije mogao da upiše nijednu novosadsku gimnaziju, pa su ga roditelji odveli u obližnji Bački Petrovac gde „pohađa“ i završava gimnaziju. Da je Vučević advokat, građani su saznali tek kada je biran za gradonačelnika. Dakle, u svim bitnim stvarima oni su slični, a u nebitnim se razlikuju. Problem je samo što bitne stvari definišu njihov manjkav i ograničen domet, a razlike ističu posprdni i grotesktan karakter njihovih ličnosti“, zaključuje Novaković.

BONUS VIDEO: Premijer Srbije Miloš Vučević… Kako vam to zvuči?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare