Dok traju zebnje oko toga koliko ćemo platiti struju, premijerka i predsednik rešili su da se dobro zabave na konferencijama za štampu. Ovoga puta pitanje štednje i energetske stabilnosti rešili su da postave tako što će se odvrtati sijalice. Nažalost, ovo nije teatar apsurda ili Monti Pajton, već izjave najviših zvaničnika od kojih se očekuje spokoj, a ne izjave koje se kose sa zdravim razumom.

Najpre je premijerka Ana Brnabić izjavila da naši građani nemaju osećaj koliko je u Srbiji jeftina struja, a da o tome kako drugi štede može mnogo da im pokaže primer Velike Britanije.

„Naši građani nemaju osećaj koliko je ovde struja jeftina. Hajde, kad izađemo iz prostorije da za sobom ugasimo sijalicu, državi će biti malo lakše da preraspodeli struju negde drugde, ili manje uveze. Kada sam živela u Velkoj Britaniji imali smo luster sa tri puta četiri sijalice i odvrnete neku jer vam ne trebaju sve. Tamo je stuja toliko skupa da svaki dan razmišljate kako da ja budem efikasnija zato što te lupi po džepu“, rekla je Brnabić.

Ubrzo nakon nje, o poskupljenju struje, ali i upotrebi sijalica govorio je predsednik Vučić, koji će za nekoliko dana imati razgovore sa Putinom o energentima.

On je rekao da su njegovi računi za struju kao i računi ostalih građana i da i on štedi struju koliko može gaseći svetla po kući gde je nepotrebno da rade, iako je priznao da „ne odvrće sijalice“, kao što je to činila premijerka Ana Brnabić.

„Ne odvrćem sijalice, nisam baš tako odgovoran. Ali čestitam ljudima koji jesu“, rekao je Vučić.

Lepo je predsednik počeo o odgovornosti, a trebalo i da se nastavi u tom pravcu. Odgovornost je reč koja se baš ne upotrebljava često u javnom diskursu, a uz nju nekako najlepše ide reč EPS. Ne zato što se rimuje, već zato što je EPS najodgovorniji zbog toga što ćemo imati skuplju cenu struje.

Ne bi bilo fer da kažemo da struja ne poskupljuje zbog rasta energenata širom sveta, ali isto tako ne bilo moralno da prećutimo svim građanima i čitaocima da će ona poskupeti zbog nemara i nestručnosti u firmi koja je nekada bila veliki gigant.

Ta firma se zove EPS, u kojoj su amaterizam i poltrnostvo doveli do toga da 100.000 domaćinstava nema struju u decembru, da blato izranja iz uglja u Kolubari i gde bivši direktor nema nijednu kvalifikaciju da vodi ovo preduzeće.

O odgovornosti može da se priča i zbog toga što je neko zarad partijskih i ličnih interesa postavio nestručnog čoveka u direktorsku fotelju, iz koje je odlučio da izađe tek kad mu je sugerisano da ode.

A otišao je prekasno. Šteta je već napravljena, klipovi puni blata već su ušli u ugalj i „srce“ EPS-a, a onda se desio rat u Ukrajini. Porasle su cene energenata, troškovi svakog transporta postali su barem duplo skuplji, a naši novčanici tanji.

Sve češće se spominje da će ova zima biti najgora od Drugog svetskog rata, a svi do jednog lidera u Evropi zbijaju svoje redove i gledaju kako će dalje. Za to vreme, mi po ko zna ne propuštamo priliku da propustimo priliku, dok uporedo sa tim vrh države priča o zavrtanju sijalica.

Samo da ne dođe zima kada će biti svejedno da li će u sijaličnom grlu biti sijalica ne, jer će svugde oko nas biti mrak. U jednom mraku već živimo, a drugi nam definitivno ne treba.

Bonus video: Poskupeće struja, a i gas

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare