Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) spreman je da ponudi Demokratskoj partiji Kosova (DPK) mesto predsednika i dva ministarstva u slučaju da se potvrdi optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Prema neimenovanim izvorima portala koha.net u neformalnim susretima razgovaralo se o mogućnosti da DPK bude odmah uključen u vladu, ako optužnica bude potvrđena njihovom predsedniku Kadriju Veseljiu i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Prema tim izvorima, ponuda za DPK je nominacija kandidata za predsednika, kao i preuzimanje dva ministarstva u aktuelnoj vladi Avdulaha Hotija, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva zdravlja.

Zvaničnici DPK koje je portal kontaktirao negirali su takve diskusije.

Potpredsednik DSK Lutfi Haziri rekao je da to nije istina i da nema saznanja o ovim opcijama, ali je lider DSK Isa Mustafa već nedeljama upozoravao da bi se promene u vladi mogle dogoditi svakog trenutka i da partneri moraju biti spremni za rekonfiguraciju.

Portparol DPK Avni Bitići rekao je da nije bilo takvih razgovora.

I Alijansa za budućnost Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, nema saznanja o diskusijama o proširenju koalicije.

Pokret Samoopredeljenje i predsednica parlamenta Vjosa Osmani i dalje insistiraju da su prevremeni izbori jedina opcija koja omogućava stabilne institucije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar