Gračanica, Kosovo i Metohija
Gračanica Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Opština Gračanica je po prvi put izabrala zamenika predsednika opštine iz redova albanske zajednice, piše Koha.

Poverenje za zamenika predsednika opštine za zajednice opštine Gračanica dobio je Ljeutrim (Leutrim) Ajeti, koji je u Skupštinu opštine došao iz redova „Albanskog saveza“.

Ajeti je u izjavi za Koha kazao da je predlog za zamenika predsednika ove opštine sa srpskom većinom došao od izabrane predsednice Gračanice Ljiljane Šubarić na sastanku sa predsednikom Skupštine i savetnikom gradonačelnika.

Kaže da mu je u početku bilo teško da preuzme poverenu mu odgovornost, ali da je to učinio da bi ispunio ciljeve koji su mu kao Alijansi predstavljeni.

„Na prvom sastanku sa gradonačelnicom po preuzimanju dužnosti, prihvaćen je predlog da budem kandidat za zamenika gradonačelnika za zajednice, pošto sam na izborima 17. oktobra dobio najviše glasova – ja, predsednik Skupštine i savetnik predsednika Skupštine. S obzirom na to da nikada nismo imali potpredsednika za zajednice, u početku je to izgledalo kao teška misija, ali je gradonačelnica od početka mandata bila prilično kooperativana“, rekao je on.

Novoizabrani zamenik predsednika opštine Gračanica najavio je da će tokom svog mandata raditi na prioritetima koje je izneo kada se kandidovao za mesto u Skupštini opštine, a to su asfaltiranje, rasveta i trotoari koji predstavljaju problem za sela od strane nevećinskih zajednica.

Autobuska linija Priština – Kišnica i zdravlje su još dva pitanja na kojima se planira da se radi zajedno sa opštinom Priština.

„Moji planovi tokom ovog mandata su da radim i ispunjavam ciljeve koje smo zajedno sa našom Alijansom imali kao prioritete. Gradonačelnica je takođe izrazila spremnost da zajedno ostvarimo ove prioritete. Naši prioriteti kao Saveza su bili i ostaju popločavanje, rasveta i trotoari, kojih nema u selima gde imamo nevećinske zajednice; autobuska linija Priština – Kišnica. I zdravstvo, za šta moramo da radimo zajedno sa opštinom Priština“, dodao je on.

Albanska zajednica čini oko 15 odsto stanovništva ove opštine, pa Ajeti kaže da će zajedno sa novim gradonačelnikom raditi za dobro svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost i da će epilog preostalih radova poneti sa prethodni mandat.

„Albanska zajednica čini oko 15 odsto opštine, ali tačnije ove godine biće urađen popis stanovništva i imaćemo tačnu cifru. Razmotriću to čim zvanično stupim na dužnost i zajedno sa novom gradonačelnicom, a ako bude potrebno, uradićemo i posao koji je ostao iz prethodnog mandata, sa centralnim nivoom“, zaključio je on.

Ajeti je iz „Albanskog saveza“ prvobitno izabran za zamenika predsednika Skupštine opštine Gračanica. Alijansa Albanaca u Gračanici nastupila je na zajedničkoj listi na prošlim lokalnim izborima.

Na poziciji koju je već prihvatio Ajeti, pre njega je bio Sebastijan Šerifović iz romske zajednice, koji je ovaj mandat obavljao četiri godine, od 2013. do 2017. godine.

BONUS VIDEO: Naprednjaci dočekali Violu fon Kramon uzvicima „Kosovo je srce Srbije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar