Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija već godinama zauzima sve lošije pozicije na svim listama povezanim sa slobodom, ljudskim pravima, transparentnošću i izborima i zato najnovija informacija da je Srbija u godišnjem izveštaju Fridom hausa nazadovala ne samo u oblasti demokratske vladavine, nego i izbornog procesa, ne može nikoga da iznenadi, ocenila je portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar.

„Srbija je još jednom svrstana među hibridne režime, režime u kojima postoje izbori, ali ne pošteni izbori u kojima građani mogu slobodno da glasaju. Režimski mediji pomažu Srpskoj naprednoj stranci da diskredituje sve potencijalne oponente, dolazili oni iz opozicionih stranaka, pokreta, udruženja ili iz drugih država, dok se provladinom propagandom stvara slika života u zlatnom dobu i predsedniku spasiocu“, navode demokrate.

Napominju da su posledice po takve države jasne – stranke na vlasti imaju ogromnu većinu, u parlamentu nema opozicije, a država se sve lošije kotira na reprezentativnim, svetskim rang listama.

„Izveštaj je takođe potvrdio da su mediji pod sve jačim pritiskom jer se pravni i ekonomski alati koriste za gušenje medija i suzbijanje svakog izveštavanja sa kritičkim osvrtom na situaciju u zemlji. Zbog toga su pregovori pod okriljem Evropske unije od velike važnosti. To je, verovatno, i poslednja šansa za uspeh i regularnost predstojećeg izbornog procesa. Demokratska stranka neće učestvovati u pokušaju fingiranja otvorenog, demokratskog izbornog procesa. Na učesnicima međustranačkog dijaloga je velika odgovornost, a imajući u vidu način na koji ovaj režim funkcioniše, uloga predstavnika EU je od ključnog značaja,“ zaključila je Alisa Kockar.

Srbija je u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa svrstana u kategoriju „hibridnih režima“ i nazadovala je u oblasti demokratske vladavine na nacionalnom nivou. Kako se navodi u izveštaju „Zemlje u tranziciji“, Srbija je drugu godinu ne spada u kategoriju demokratskih država i ove godine dobila je ocenu 3,89, u odnosu na prošlogodišnjih 3,96.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar