Predsednički kandidati Foto: Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je danas izbore za predsednika Srbije koji će se održati istovremeno kad i parlamentarni i beogradski, 3. aprila ove godine. To znači da od ovog trenutka počinje prikupljanje potpisa za kanidaturu. Ono što se za sada zna su imena devet sigurnih kanidata. Očekuje se da svoju kandidaturu u narednim danima objavi i aktuelni predsednik Aleksandar Vučić kao i bivši predsednik Boris Tadić.

Iako nije zvanično potvrđeno, kandidat vladajuće koalicije za predsednika izvesno će biti predsednik SNS Aleksandar Vučić. On je 11. februara rekao da će ime kanidata SNS biti poznato za 20 dana. To znači da će ta informacija biti obelodanjena u narednim danima.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorima Kvinte i šefom Delagacije Evropske unije Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

SPS neće imati svog kanidata već će kako je lider te stranke Ivica Dačić podržati Vučića.

Čeka se Tadićeva objava

Još jedna kanidtatura se takođe očekuje. Reč je o Borisu Tadiću lideru SDS-a.

Boris Tadić predstavljanje kandidata za nardodne poslanike
Foto: FoNet/video

On je nosilac liste koalicije okupljene oko negove stranke na parlamentarnim izborima i očekuje se da bude i predsednički kanidat. Prema informacijama Nove, očekuje se da sada nakon raspisivanja izbora i on objavi zvanično da ulazi u trku.

Ujedinjena opozicija kandidovala Zdravka Ponoša

Opozicija okupljena oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke donela je konačnu odluku da njihov predsednički kandidat bude general Zdravko Ponoš.

Zdravko Ponoš, intervju, podcast, potkast Miljane Nešković, Snaga uma
Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da je general Zdravko Ponoš najbliži kandidatu za predsednika dela opozicije okupljene oko SSP, DS i NS list Nova pisao je još 1. novembra prošle godine. Nekoliko meseci kasnije, to je i potvrđeno, čime je stavljena tačka na višenedeljne teške razgovore među strankama ovog bloka oko toga da li je možda bolji izbor potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Narodna stranka je prelomila, a kako je rekao predsednik ove partije Vuk Jeremić, podrška Ponošu biće bezrezervna.

Dveri kaniduju Boška Obradovića

Predsednik Dveri Boško Obradović jedan je od prvih lider akoji su najavili da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Bosko Obradovic
Boško Obradović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On će biti kandidat Patriotskog bloka, a Obradović je istakao da je njegov motiv to što „Srbija danas očigledno nije u dobrom stanju“ i ocenio je da vlast „nije vođena „ljubavlju prema otadžbini“.

„Da vole Srbiju, ne bi trgovali Kosovom i Metohijom, ne bi pljačkali seljake, radnike i preduzetnike, ne bi ponižavali srpske porodice, ne bi prodavali srpsku zemlju, vodu i vazduh“, kazao je Obradović.

Miloš Jovanović veruje da može u drugi krug

Kandidaturu za predsednika Srbije koalicije NADA (DSS-POKS) biće lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. On je istakao da ni vlast, ali ni deo “briselske opozicije“, ne dele vrednosti ove koalicije – demokratiju i patriotizam.

Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Jovanović u trku za predsednika ulazi vrlo optimističnouz uverenje da može da uđe u drugi krug predsedničkih izbora.

“Mi hoćemo da vodimo Srbiju i ne kandidujem se da bih statirao, već da budem predsednik Republike”, rekao je Jovanović.

Srđan Škoro još jedan kandidat

Predsedničku kandidaturu sredinom decembra najavio je i novinar i član Skupštine slobodne Srbije Srđan Škoro, kako bi „čestiti i obespravljeni ljudi“ imali za koga da glasaju.

Srđan Škoro Srdjan Škoro
Srđan Škoro Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

„Ja mislim da to mogu da dobijem, da tu trku mogu da istrčim“, rekao je tada Škoro. On će na predsedničkim izborima biti kandidat pokreta “Da se struka pita”, koji je osnovao biznismen i bivši član Narodne stranke Vladimir Kovačević.

Ultradesničar Miša Vacić najavio kanidaturu

Na sličan način je govorio i predsednik Srpske desnice Miša Vacić, prilikom objave svoje kandidature.

Misa Vacic
Miša Vacić Foto:FoNet/Milica Vučković

Vacić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da ne žele „ni da se udružuju sa onima kojima je vrhovna komanda u stranim ambasadama, ni da podrže postojeću vlast, već da pokažu da postoji i najzdraviji deo naroda koji je spreman da sopstvenim političkim pravcem kreće, suverenistički, patriotski i da pokaže da ima veliki udeo u političkom bitisanju Srbije“.

Milica Đurđević Stamenkovski kanidatkinja Zavetnika

Iako je Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika već najavila da će se kandidovati na predsedničkim, došlo je do zabune kada su neki mediji objavili da će ovaj pokret biti u kolaiciji sa SPS.

Milica Djurdjevic Stamenkovski
Milica Đurđevic Stamenkovski Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Samim tim, izvučen je zaključak da će se povući iz trke i kao i socijalisti podržati kandidaturu Aleksandra Vučića. Đurđević je, međutim, ove navode demantovala.

Biljana Stojković ispred koalicije Moramo

Profesorka Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kanidata je koalicije Moramo na predsedničkim izborima.

Gornje Nedeljice Koalicija Moramo, predizborna kampanja
Biljana Stojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na predizbornom skupu u Gornjim Nedeljicama, Stojković je objavila da je prihvatila kanidaturu uz poruku da će učiniti sve da se poštuje Ustav Srbije, da svi građani imaju pravdu.

„Zastupaću ustavni patriotizam, umesto primitivnog nacionalizma koji nas tera samo u mržnju“, rekla je ona.

Branka Stamenković kanidatkinja Suverenista

Branka Stamenković je treća žena kanidat za predsednika Srbije. U trku ulazi kao predlog koalicije „Suverenisti“. Ona je bivša predsednica i narodna poslanica Dosta je bilo.

Branka Stamenković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Predsednik mora da razume narod, on deli sudbinu naroda. Svesna sam odgovornosti koje ova funkcija nosi“, rekla je Stamenković na konferenciji za novinare.

Polls

Konačno, među onima koji su se kandidovali je i Vladimir Vuletić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i bivši član uprave FK „Partizan“.

Bonus video: 17 hiljada kontrolora na izborima – (ne)realan zadatak ? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare