Foto:printscreen/izbori.se/

Na internetu je osvanuo novi sajt, na adresi „izbori.se“, na kome je ponuđenja lista kandidata na „predizborima“ opozicije za predsedničke izbore.

Na internetu je osvanuo novi sajt, na adresi „izbori.se“, na kome je ponuđenja lista kandidata na „predizborima“ opozicije za predsedničke izbore.

Za sada nije poznato ko stoji iza ovog sajta, dok se po slovima domena „se“ može zaključiti da je registrovan u Švedskoj, što je verovatno iskorišćeno zbog naziva samog portala „izbori.se“, piše „Danas“.

Na sajtu stoji podsećanje da je opozicija u Mađarskoj pre dve godine održala izbore pre izbora, te da su na njima glasali obični ljudi, masovno. Dodaje se da su na njima izabrali zajedničkog opozicionog kandidata, otišli na prave izbore i pobedili.

– Naša opozicija ide u četiri kolone. Pomirili su se s tim da Vučić bude predsednik do 2027. godine i svu su pažnju usmerili na beogradske izbore. Ostaje da mi, birači, organizujemo predizbore – poručuje se na sajtu.

Na njemu stoje i pravila glasanja za „kandidate“.

– Osoba koja dobije najveći broj glasova, i prihvati kandidaturu, naš je kandidat za predsednika. Pravo glasa imaju korisnici Fejsbuka, jer FB relativno dobro sprečava višestruke naloge. Glasanje iz inostranstva nije moguće, kao zaštita od botova. Svim kandidatima je omogućen neprekidan uvid u bazu podataka i u kod aplikacije. Predloge kandidata, savete, zamerke i pohvale dajte preko Fejsbuka – navodi se na sajtu.

Stranicu „izbori.se„na Fejsbuku trenutku prati nešto manje od 400 ljudi, a na naslovnoj fotografiji profila stoji rečenica „Recept za smenu Vučića“.

Među kandidatima na sajtu su profesorka Vesna Rakić Vodinelić, Alek Kavčić, profesor univerziteta Karnegi Melon u Pitsburku, sudija Miodrag Majić, doktor Branimir Nestorović, lider Dveri Boško Obradović, Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, Vladika Grigorije, penzionisani general Zdravko Ponoš, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, profesor Miodrag Zec, advokat Božo Prelević, predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, prvi čovek DSS-a Miloš Jovanović , glumac Dragan Bjelogrlić, potpredsednica SSP-a Marinika Tepić, reditelj Boris Malagurski, novinarka Jelena Obućina, sociolog Jovo Bakić, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i političar i bivši diplomata Milan St. Protić.

Nije poznato po kojim kriterijumima su odabrani baš ovi kandidati, a od onih sa kojima smo imali prilike da razgovaramo saznali smo da oni nisu ni znali da ih je neko „kandidovao“.

Podsetimo, za organizovanje predizbora u okviru opozicije ranije se zalagao lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, ali njegova ideja nije naišla na širu podršku u opozicionim krugovima. Istu predlog imala je i Skupština slobodne Srbije.

Zelenović je u martu ove godine za naš list poručio da su predizbori „put da opozicija u Srbiji u susret dijalogu dobije i ozbiljnu međunarodnu podršku, ako bismo rešili da u opoziciji biramo kandidate i formiramo liste na ovaj način“.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar