Foto: Nova.rs, Nova S

Iako je do izbora ostalo samo oko dva i po meseca, za sada su samo četiri stranke istakle svoje kandidate za predsednika i to: Stranka slobode i pravde, NADA i Dveri, a nestranački kandidat biće novinar Srđan Škoro. Ono što je interesantno jeste da se još uvek čeka zvanična odluka Aleksandra Vučića da li će se kandidovati, a i dalje je otvoreno pitanje da li će opozicija imati jednog kandidata ili će ići u više kolona.

U subotu je Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila da će član Narodne stranke i general Zdravko Ponoš biti kandidat za predsednika, čime je ostavljen prostor za različita tumečenja: hoće li opozicija nastipiti ujedinjeno, šta o ovome misli Narodna stranka, ali i koalicija „Moramo“.

Ponoš nije želeo da komentariše za medije ovu odluku, a za sada njega su pored SSP podržali Pokret slobodnih građana (PSG) i Janko Veselinović. Narodna stranka je saopštila da je iz medija čula informacije oko kandidature Ponoš, a Demokratska stranka da će se o ovome izjasniti na organima stranke 25. januara.

Pored Ponoša koji će gotovo izvesno ući u trku za predsednika, trenutno su kandidaturu najavila jos tri kandidat i to: Miloš Jovanović, Srđan Škoro i Boško Obradović. Za poznavaoce političkih prilika interesantno je to što predsednik Vučić nije istakao da će se opet kandidovati, a odgovor na ovo pitanje nije dao ni tokom subotnjeg intervjua na televiziji Pink.

Miloš Jovanović kandidat koalicije NADA

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović objavio je u septembru da će biti kandidat za predsednika ispred koalicije NADA, koju čine DSS i Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS), kao i više udruženja građana.

Miloš Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Jovanović je istakao da veruje da može da uđe u drugi krug izbora za predsednika, te da se kandiduje da ne bi statirao, već da bude šef države.

Boško Obradović kandidat „patriotskog bloka“

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je u decembru kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji „Novi ljudi za promenu sistema“.

Obradović je rekao tada da je ovo samo početak ukrupnjavanja srpskih patriota na desnoj, opozicionoj strani srpskog političkog spektra.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Pored prozapadne kolone bivšeg režima, ekološko-zelenog bloka, ovo je treća opoziciona kolona, ja bih rekao crveno-plava-bela, patriotski i antiglobalistički blok“, istakao je tada Obradović.

Srđana Škora podržali „Pokret da se struka pita“ i Dejan Žujović

Pokret „Da se struka pita“ najavio je da će podržati novinara Srđana Škora za predsednika Srbije, a podršku su pružili i lekar Dejan Žujović iz pokreta „Za sve moje ljude“, advokat Vladimir Terzić iz šabačkog pokreta „Buđenje“ i samostalna odbornica u Skupštini Beograda Anđelka Žunić.

Foto:Nemanja Jovanović

Osnivač pokreta „Da se struka pita“ i bivši funkcioner Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je da je taj pokret odluku da podrži kandidaturu Škora bazirao na istraživanjima javnog mnjenja, ali i „na intuiciji“.

Vučić okleva sa kandidaturom, Dačić poručio da se neće kandidovati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek okleva sa odlukom u to da se upusti u drugi mandat na Adrićevom vencu, ali je lider SPS Ivica Dačić istakao da će on pružiti podršku upravo Vučiću.

Komemoracija, Milutin Mrkonjić, Skupština Srbije
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi sarađujemo 10 godina i ne želim da se tumači da sam na strani onih koji hoće da ga sruše. Mi nastojimo da pobedimo u prvom krugu“, poručio je Dačić čime je stavio do znanja da će upravu predsednik SNS biti kandidat.

Bonus video: Đilas predlaže Ponoša, kandidata opozicije na predsedničkim izborima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar