Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta u penziji, navodi za “Novu” da je prihvatanjem evropskog sporazuma o Kosovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio Ustav u meri u kojoj je priznato Kosovo.

“To je sada stvar tumačenja. Ako Ustavni sud protumači da je tim sporazumom priznato Kosovo, onda je on prekršio Ustav”, navodi Vodinelić.

Međutim, malo je verovatno da će Ustavni sud baviti tim dokumentom, budući da nije reč o ratifikovanom sporazumu.

Vodinelić kaže da je taj sud odbio da razmatra Briselski sporazum, jer ga je smatrao političkim i zato što Kosovo u odnosu na Srbiju nije bilo priznata teritorija.

“Sud je stao na to stanovište, usko je tumačio svoja ovlašćenja, zato što može da ispituje samo ratifikovane međunarodne dokumente”, navodi sagovornica “Nove”.

Vesna Rakić Vodinelić Foto:N1

Vodinelić podseća da bi Ustavni sud mogao da se bavi ovim sporazum tek zajedno sa implementacionim planom, koji će, kako je najavio Vučić, biti potpisan.

“Ako bi bio ratifikovan, Ustavni sud mogao bi da preispita da li je to ustavno ili ne”, navela je ona.

Vodinelić je u emisiji Utisak nedelje, a sada i za naš list, objasnila kakva je procedura za opoziv predsednika države zbog kršenja Ustava. Ona je rekla da jedna trećina poslanika u Skupštini ima pravo da pokrene opoziv predsednika tražeći od Ustavnog suda da kaže da li je on prihvatanjem ovog sporazuma prekršio Ustav.

“Ako nije – ništa, a ako jeste potrebno je dve trećine glasova da bi se Vučić razrešio u Skupštini. Ustavni sud je u obavezi da na to pitanje odgovori, bez obzira da li je sporazum ratifikovan ili ne”, rekla je Vodinelić.

BONUS VIDEO Ko će potpisati sporazum sa Prištinom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare