Na četvrtu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u Beogradu održana je protestna šetnja pod parolom "Ko je ubio Olivera".

Protestni skup počeo je na Andrićevom vencu, a stotine građana zatim je krenulo u šetnju preko Trga republike do Crkve Svetog Marka.

Ispred ove crkve i završen je taj protest, paljenjem sveća za Olivera Ivanovića.

Marinika Tepić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako prenosi Beta, građani nose transparente „Da li su metke poslali oni koji su crtali metu“, „Sa koliko nula se piše izdaja“, „Ko je ubio Olivera“, „Iskreno progovori državo“…

Na protestu su prisutni lideri i visoki funkcioneri opozicionih stranaka, među kojima su Dragan Đilas, Marinika Tepić, Borko Stefanović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Janko Veselinović,  Pavle Grbović, predstavnici DS…

Dragan Đilas i Borko Stefanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje reporterke Nova.rs o tome ko je odgovoran što ubistvo Ivanovića nije dobilo epilog, Đilas je rekao:

„Odgovoran je čovek koji je napravio hajku na Olivera, koji je snimio spot, dao nalog da se spot emituje, zaštitio ljude koji su mu pretili i svojim ponašanjem sprečio da se otkriju nalogodavci i izvršioci atentata. Oliver je bio čovek koji se zalagao za normalno bavljenje politikom, i kao takav je stradao. Naša odgovornost, kao buduće vlasti u ovoj zemlji, je da otkrijemo nalogodavce. I mi ćemo to i učinit“, rekao je Đilas.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zoran Lutovac, lider DS, naveo je za naš portal da su došli na protest da se solidarišu sa porodicom, prijateljima, saborcima i svima onim koji žele slobodnu i demokratsku Srbiju. On je rekao da su došli i da bi izrazili protest, jer se još ne zna ko je nalogodavac i ubica Ivanovića.

Zoran Lutovac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Došli smo da kažemo da ne pristajemo na Srbiju u kojoj se ljudi koji drugačije misle i najbolji među nama ubijaju zato što drugačije misle, zato što nisu uz vlast ili zato što su spremni što zarad ideala i ciljeva budu na kritičkoj strani misli. Ivanović je bio simbol čoveka koji je upravo to – koji govori ono što misli, koji je zastupao demokratske vrednosti, čovek koji je bio simbola otpora jednoumlju, simbol otpora nasilja, koji je hteo da razgovora…“, naveo je Lutovac.

Dejan Bulatović, Marinika Tepić, Dragan Đilas, Mila Popović, Borko Stefanović i Janko Veselinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik PzP Janko Veselinović izjavio je da se istina o Ivanovićevom ubistvu neće saznati dok se ne promeni trenutna vlast.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Nećemo zaboraviti niti ćemo prestati da tražimo ko ga je ubio. Do te istine teško ćemo doći bez smene ovog režima“, kazao je Veselinović za agenciju Beta.

Vuk Jeremić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, rekao je da će pre protestnog skupa biti položeno cveće na grob Olivera Ivanovića na Novom groblju u Beogradu, kao i da se očekuje prisustvo svih opozicionih stranaka i pokreta, ali bez stranačkih obeležja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsećamo, lider GI SDP ubijen je pre četiri godine ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici. Do danas nije otkriveno ni ko je ubica ni ko je nalogodavac ovog zločina.

U Prištini se vodi sudski postupak protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Ivanovića. Četvorica su u tom trenutku bili pripadnici Kosovske policije – Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jokanović. Na optužnici je i Silvana Arsović, koja je bila sekretarica pokojnog Ivanovića, kao i Marko Rošić, koji je prema optužnici, pratio svaki korak ubijenog lider GI SDP.

Zoran Živković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović sumnjiče se da su bili na čelu kriminalne grupe, čije je delovanje dovelo do ubistva Ivanovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare