Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis, Krik.rs

Trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se nalazi pod sankcijama SAD, povezan je sa firmom “Valir” čije su mine bile u ukrajinskom avionu koji se nedavno srušio u Grčkoj. Američke vlasti stavile su Tešića na crnu listu, uz obrazloženje da je davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa više zemalja. Sa druge strane, sa srpskim vlastima ima blagonaklon odnos - u više navrata označen je kao finansijer SNS-a, vlasnik je i srpskog diplomatskog pasoša, a njegova ćerka Danijela bila je kandidat naprednjaka za poslanika na izborima 2012.

Da se ukrajinski avion sa municijom iz Srbije nije srušio u Grčkoj, možda ne bismo čuli za firmu “Valir”, koja se “nametnula” kao novi igrač u posredničkim poslovima sa trgovinom oružjem. Za svega dve godine poslovanja i sa samo troje zaposlenih, uspela je da dođe do prihoda od čak 55 miliona evra u 2021.

Sve ovo pobudilo je sumnju u to ko stoji iza kompanije “Valir”, imajući u vidu da je Mladen Bogdanović (37), koji se na sajtu APR vodi kao direktor i vlasnik, široj javnosti potpuno nepoznat. Međutim, podaci do kojih smo došli ukazuju da bi ta firma mogla biti povezana sa nekim mnogo moćnijim – Slobodanom Tešićem. Reč je o kontroverznom trgovcu oružja koji je bio pod sankcijama UN, a sada je zajedno sa svojim firmama i saradnicima na crnoj listi SAD.

A ovako je firma Valir povazana sa Tešićem.

Naime, pre aktuelnog direktora Mladena Bogdanovića, direktor “Valira” bio je Stefan Čupković (30 godina). I upravo je on ta spona koja Valir povezuje sa Tešićem. Naime, Čupković je bio zastupnik predstavništva Elvante limited sa Kipra u kojoj je direktor bio Goran Andrić. A upravo je Andrić, prema oceni američkog Ministarstva finasija, jedan od Tešićevih najbližih saradnika. Zbog toga je i on na crnoj listi SAD.

Sankcije UN i SAD

Slobodan Tešić bio je na crnoj listi Ujedinjenih nacija gotovo čitavu deceniju. Na nju je stavljen 2003, zbog kršenja sankcija UN protiv izvoza oružja u Liberiju. Sankcije su ukinute 2012, ali ga pet godina kasnije na crnu listu stavlja američko Ministarstvo finansija, označivši ga kao „jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

Kako je navedeno u obrazloženju Tešić je direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama. On je, prema navodima američkog Ministarstva finansija, vodio potencijalne klijente na odmor visoke vrednosti, plaćao školovanje njihove dece u zapadnim školama ili univerzitetima i koristio je veliko mito da bi obezbedio ugovore.

Američke vlasti pre tri godine objavile su da su četiri kompanije (u tom trenutku) u vlasništvu Tešića ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

Na njegovo ime u nekoliko navrata vodila se i firma “Vektura trans”. Vlasništvo je, međutim, u više navrata prebacivano na Milana Subotića, koji je i sada upisan kao njen vlasnik.

Diplomatski pasoš i veze sa SNS

Zanimljivo je da je Slobodanu Tešiću, uprkos “problematičnoj” biografiji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodelilo diplomatski pasoš. To je inače privilegija uglavnom visokih državnih zvaničnika i diplomata.

Tu informaciju za KRIK potvrdio je i sam Ivan Mrkić.

“Dao sam mu diplomatski pasoš zato što je on veoma uspešan u izvozu srpskih proizvoda,“ rekao je Mrkić za KRIK, koji je u MSP zaposlio i Tešićevu ćerku Danijelu.

Kako je kasnije otkrio funkcioner NS Miroslav Aleksić, Danijela Tešić kasnije je prebačena u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i to u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku saradnju, ili prostoje rečeno, u srpski Interpol.

Sve ovo za srpske prilike nije neobično, imajući u vidu da je ona kadar SNS, kao i da je bila kandidat te stranke na izborima za narodne poslanike 2012.

Takođe, i sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao finansijer SNS. Mediji su pisali i da je svojevremeno finansirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Protestna nota Grčke

Kako su preneli mediji, Grčka je uložila protestnu notu Srbiji, nakon što se avion sa minobacačkom municijom iz Srbije srušio pri pokušaju prinudnog sletanja u severnoj Grčkoj. Razlog je to što Srbija nije obavestila grčke vlasti o “prirodi tereta” koji se prevozi preko njihove teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je čitao da je Grčka uložila protestnu notu, ali da nema saznanja o tome. On je rekao da ga je ministar Nebojša Stefanović obavestio da su sve procedure ispoštovane.

BONUS VIDEO Kuća Slobodana Tešića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare