Dragan Jovanovic
Dragan Jovanović Foto:Promo

Na čelu opozicije, koja je od danas preuzela vlast u šumadijskoj varošici Topola, nalazi se lider stranke ’’Bolja Srbija’’, Dragan Jovanović - čovek koji je 16 godina bio predsednik te opštine. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima, Jovanović nije uspeo da formira vlast, iako je njegova stranka osvojila najveći broj glasova (36,28 odsto), odnosno 16 odborničkih mandata. Većinu u lokalnom parlamentu, formirala je tada Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima.

Lokalna vlast u opštini Topola, posle prošlogodišnjih izbora, od samog početka bila je na tankoj liniji, jer SNS nije uspeo da održi čvrsto jedinstvo sa svojim koalicionim partnerima iz SPS-a i GG Novi ljudi. Od prvobitne vlasti koja je od 41 odbornika imala 24 na svojoj strani, došlo je do osipanja i otkazivanja poslušnosti SNS-u, pa je vlast došla u situaciju da ’’spadne’’ na minimalnu prednost. Odnos odborničkih snaga bio je 21 prema 20 koliko je brojala opozicija.

Preokret do koga je došlo u toj opštini, kada je na današnjoj sednici smenjen dosadašnji predsednik Skupštine opštine, za čiju smenu su glasala 22 odbornika, matematičkom računicom potvrđuje da je dvoje odbornika iz vladajuće većine promenilo dresove i prešlo na stranu opozicije.

Predsednik stranke ’’Bolja Srbija’’ Dragan Jovanović, za naredne dane najavljuje politički rasplet u Topoli i smenu svih funkcionera iz redova Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera.

Dragan Jovanovic
Dragan Jovanović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ko je političar koji je smenio naprednjake u Topoli?

Dragan Jovanović je osnivač i predsednik stranke ’’Bolja Srbija’’ koja na političkoj sceni postoji od 2017. godine, ali je i pre toga bio dobro poznat i aktivan u srpskoj politici kao član ’’Nove Srbije’’ Velimira Ilića.

U toj stranci obavljao je funkciju generalnog sekretara, a u dva mandata bio je i potpredsednik ’’Nove Srbije’’. Kao član Ilićeve stranke, bio je i poslanik u Narodnoj skupštini.
Jovanović je kao kadar Nove Srbije tri puta biran za predsednika opštine Topola, a zbog neslaganja sa liderom stranke Velimirom Ilićem, isključen je iz te političke organizacije 2017. godine.

Ilić je tada za medije tvrdio da je Dragan Jovanović ’’bio na zadatku da Nova Srbija nestane sa političke scene i da svi pređu u Srpsku naprednu stranku“ te da je zbog toga isključen. Jovanović je te navode demantovao, ali je kasnije u javnost izlazio sa izjavama da ’’podržava politiku koju vodi Aleksandar Vućić’’ uz objašnjenje da je ’’lokal skroz drugačija stvar od visoke politike“.

Posle razlaza sa Velimirom Ilićem, osnovao je sopstvenu stranku ’’Bolja Srbija’’ i zauzeo stav da je na srpskoj političkoj sceni potrebna jaka, kako je rekao, ’’seljačka stranka’’ kojoj će prioritet biti agrarna politika.

Jovanović je nastavio da vlada opštinom Topola i posle isključenja iz ’’Nove Srbije’’ 2017. godine, jer su tada svi odbornici lokalne skupštine kolektivno napustili Ilićevu stranku i ’’krenuli’’ za Jovanovićem.

Dragan Jovanovic
Dragan Jovanović Foto:Promo

Prvi čovek Topole bio je sve do prošle godine, kada je posle lokalnih izbora Srpska napredna stranka formirala većinu sa SPS-om i GG Novi ljudi za novu Topolu.
Jovanović je u dosadašnjoj političkoj karijeri koketirao sa Srpskom naprednom strankom i podržavao politiku Aleksandra Vučića, čak je na izborima 2016. bio kandidat za poslanika na listi ’’Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje’’.

Međutim, njegov kurs prema SNS-u promenio se tokom prošlogodipnje predizborne kampanje za lokalne izbore u Topoli, kada je i za naš portal u više navrata izjavljivao da SNS ’’zastrašuje birače’’ i da na silu želi da ’’otme’’ vlast u Topoli.

Jovanović je za novoformiranu SNS vlast tvrdio da je neodrživa i da je na skupštinskim zasedanjima bilo nezakonitih radnji, zbog kojih je više puta podnosio krivične prijave. U javnosti je često prozivao predsnika opštine Igora Petrovića (SNS) zbog ’’propadanja svega na čemu se radilo u prethodnom periodu’’, navodeći da je u opštini ’’raspad sistema’’.

Skupštinska za sedanja u Topoli, od samog formiranja novog parlamenta, gotovo uvek su bila na ivici incidenta, a jedan se i dogodio na sednici 27. februara, kada je došlo do verbalnog sukoba i koškanja među odbornicima vladajuće većine i opozicije. Ta sednica je na inicijativu predsednika opštine Igora Petrovića (SNS) prekinta već posle prve tačke dnevnog reda.
Nestabilnu političku situaciju u Topoli, početkom aprila dodatno je uzburkala iznenadna ostavka predsednika opštine Igora Petrovića.

On je za TV Nova S izjavio da ostavku podnosi iz ličnih i moralnih razloga jer ’’nije bio u prilici da ispuni ono što je pre osam meseci obećano građanima’’.
Međutim, njegova ostavka nikada zvanično nije usvojena.

Naš portal došao je do nezvaničnih saznanja da je Petrović u međuvremenu povukao svoju ostavku, a u Topoli se uveliko spekuliše da će Igor Petrović ostati u političkom životu opštine, ali ovoga puta u ’’prijateljskim odnosima’’ sa Draganom Jovanovićem i grupacijom koja je smenila funkcionere iz aktuelne vlasti.

Finalni rasplet ovog političkog vašara u Topoli tek sledi, ali je izvesno da ta opština više nije pod direktnom kontrolom Srpske napredne stranke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare