Nebojša Zelenović, kopredsednik Zajedno i nekadašnji gradonačelnik Šapca nije izabran za narodnog poslanika u novom sazivu. Nebojša Zelenović je u prethodnom sazivu bio jedan od najaktivnijih opozicionih poslanika, a sada svoju borbu nastavlja van parlamenta u Beogradu i Šapcu, gradu u kom je bio gradonačelnik 2014-2020. godine.

Iako je bio jedan od najaktivnijih poslanika u prethodnom skupštinskom sazivu, Nebojša Zelenović nije izabran za parlamentarca u decembru 2023. godine. Na lokalnim izborima krajem 2023. godine bio je kandidat za gradonačelnika Šapca ispred liste „Srbija protiv nasilja“, ali je pobedu odnela koalicija koju je predvodio SNS.

Od tada je Nebojša Zelenović nastavio svoj angažman u opoziciji, a nakon izbora bio je i u Evropskom parlamentu kada je usvojena Rezolucija EP evroparlamentaraca o izborima u Srbiji.

Nebojša Zelenović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nebojša Zelenović – Od Demokratske stranke do Zajedno

U zvaničnoj biografiji Nebojše Zelenovića navodi se da je prvo radno iskustvo stekao u prosveti (2003-2009), zatim je postao načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca (2009-2010) i direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (2011-2012).

Od 2012. do 2014. godine bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije. Osim toga, bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke a početkom 2013. godine napustio je DS i pristupio novoj poslaničkoj grupi Zajedno za Srbiju.

Na Skupštini Grada Šapca 16. juna 2014. godine izabran je za gradonačelnika.

Nebojša Zelenović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nebojša Zelenović – gradonačelnik Šapca punih šest godina

U junu 2014. godine, Nebojša Zelenović je izabran za gradonačelnika Šapca.

„Niko ko je u teškoj materijalnoj sitaciji ne sme biti zaboravljen i to je nešto čime ćemo se baviti. Takođe, imamo plan da iskoristimo sva sredstva koja nam kao državi kandidatu pripadaju. Formiraćemo posebno odeljenje koje treba da se stara o tome da grad Šabac bude prepoznat od fondova EU i kao dobro mesto za investiranje“, rekao je tada Zelenović.

Za gradonačelnika ponovo je izabran 5. maja 2016. godine. Njegov mandat obeželili su i inovacije koje su bile karakteristične smao za ovaj grad na Savi. Tadašnji lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović bio je jedini gradski čelnik u zemlji koji je porez od poreza na imovinu fizičkih lica vratio građanima na raspolaganje.

Nebojša Zelenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pre četiri godine, u trenutku kada je većina opozicije bojkotovala izbore u državi, Nebojša Zelenović i tadašnja vlast u Šapcu izašli su na megdan SNS. Posle ponavljanja glasanja i brojnih nepravilnosti, te pretnji biračima, SNS je dobila većinu i formirala vlast.

Iako su izbori održani u junu, konačni rezultati izbora u Šapcu objavljeni su tek polovinom oktobra 2020, a po njima izborna lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 37 mandata, a „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ 22 mandata.

Stranka „Zajedno za Srbiju“ i Nebojša Zelenović osnovali su opozicioni Savez za Srbiju (ZzS) 2018. godine, kao i građansku platformu „Akcija“ u junu 2021. godine.

Na parlamentarnim i beogradskim izborima 2022. godine Nebojša Zelenović je sa strankom Zajedno nastupao u okviru koalicije „Moramo“.

Nebojša Zelenović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

U junu 2022. članice koalicije „Moramo“ – Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju, ujedinile su se u političku stranku pod nazivom „Zajedno“.

„Kopredsednici nove zeleno-leve političke organizacije ‘Zajedno’ Nebojša Zelenović, Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta poručili su da je osnovana atipična organizacija, na načelima zaštite životne sredine, radništva i direktne demokratije, i da su vrata te organizacije otvorena za sve koji dele iste vrednosti. Zelenović je na konferenciji za medije posle osnivačke skupštine ‘Zajedno’ poručio da ta nova organizacija, ima ‘kičmu stranke ali i ‘bočne’ organizacije koje zadržavaju svoj identitet’. ‘To pokazuje da smo drugačiji: nema lidera, mi smo kopredsednici, odluke se donose konsenzusom, a svima koji su govorili da je to nemoguće poručujemo da je moguće i drugačije’, naglasio je Zelenović.

Nakon decembarskih izbora stranka Zajedno nije ušla u parlament, a tome su prethodili dogovori sa ostalim opozicionim strankama kako bi se formirala jedna izborna lista, čime je ova stranka pristala na kompromisno rešenje.

Sa druge strane, odbornik Đorđe Miketić dobio je mandat u Skupštini grada Beograda, ali zbog toga što nije konstituisan gradski parlament, njegov mandat nije verifikovan, a Beograđani će ići na nove izbore.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović na protestima u Čačku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare