Foto: Abd Rabbo Ammar/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Emanuel Bon, koga je francuski predsednik Emanuel Makron imenovao za glavnog spoljnopolitičkog savetnika za Zapadni Balkan, u Francuskoj je poznat kao blizak Makronu, a ušao je u njegov uži krug postavši zamenik ministra za evropska pitanja i za saobraćaj, prenose tamošnji mediji.

Bon će, zajedno će s nemačkim kolegom Jensom Pletnerom, koga je imenovao kancelar Olaf Šolc, pomoći EU u nalaženju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Šolc i Makron su u pismima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju naveli da su zadužili Pletnera i Bona „da pruže direktnu podršku“ posredniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, i da zajedno s njim posete Kosovo i Srbiju „kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“.

Kao i nemački mediji koji pominju saradnju Bon-Pletner, tako i francuski mediji pominju da su njih dvojica sarađivala u pokušaju nalaženja mirnog rešenja spora Rusije i Ukrajine.

Bon je od 2017. do 2020. bio Makronov specijalni savetnik u Jelisejskoj palati za evropska pitanja, kao i savetnik za Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20).

Mladi savetnik, rođen 1981. godine, 2020. imenovan je za državnog sekretara za evropska pitanja u vladi Žana Kasteksa , a zatim 20. maja 2022. za pomoćnika ministra za Evropu u vladi Elizabet Born, a u julu ove godine i za pomoćnika ministra za saobraćaj u istoj vladi.

Bon se od prethodnika na funkciji savetnika razlikuje po tome što nije diplomata po formaciji. Poznato je da on ponekad piše govore Makrona koje se odnose na Evropu, a Makrona je savetovao da se uvek obraća celoj Evropi kako se ne bi ograničio samo na nemačko-francusko partnertvo u Evropskoj uniji.

Francuski savetnik diplomirao u prestižnoj i elitnoj Školi administracije, a ima i diplomu takođe prestižne škole političkih nauka Sijans Po.

Mnogi u Francuskoj smatraju Bona dobrim političarem. Bivši šef francuske diplomatije Iber Vedrin ocenio je da Bon baš zbog dobrih odnosa s Makronom ima „stvarnu ulogu u Makronovoj evropskoj viziji“ i da ima veću težinu od svojih prethodnika jer ima veliki potencijal.

List Lezeko preneo je da je Bon brzo stekao retku medijsku vidljivost koja nije uobičajena za njegovu funkciju.

Pariski Mond (Le Monde) ističe njegove dobre odnose s novinarima i dodaje da je Bon takoreći zaštićen jer ima gotovo status predsednikovog miljenika, a znak njegovog uspona u vlasti vidi se i u činjenici da daje sve više političkih intervjua.

BONUS VIDEO: Lazarević: Srbi sa severa Kosova rade ono što kaže Aleksandar Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar