Dragoslav Petrović Foto:printscreen/Youtube/Pres biro Pokrajinske vlade

Pronalazak skoro dva miliona evra na tajnom računu nekadašnjeg pokrajinskog sekretara za nauku Dragoslava Petrovića nije veliko iznenađenje čak ni za njegove nekadašnje stranačke kolege iz Demokratske stranke.

Petrović je godinama slovio za sivu eminenciju vojvođanskih demokrata koji “kadruje od Banovine i Univerziteta, do marginalnih hotela”, kako je svojevremeno naveo bivši član DS. Kao član Političkog saveta stranke, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj u tri mandata, profesor Petrović je optuživan da je donosio odluke u isključivo najužem okruženju, ignorišući ne samo stranačke kolege, već često i tadašnjeg premijera pokrajine Bojana Pajtića.

U dva navrata je čak i pretučen na ulici, ali se zvanično nikada nije saznalo ko stoji iza napada na tadašnjeg pokrajinskog funkcionera, niti je sam Petrović hteo da komentariše napade. Takođe je pominjan kao čovek “koji drži sve fondove” u Pokrajini i “ugovara sve poslove”. Otvoreno ga je prozvao i stranački kolega i tadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, rekavši da “se autizam vojvođanske vlasti ogleda u tome što se sve odluke donose u izuzetno uskom krugu ljudi”, a da sve konce vuče“izvesna persona i alfa i omega takve politike“, odnosno Dragoslav Petrović, „na žalost svih članova stranke“.

Mnogi tvrde da je i nekada čvsrta koalicija DS i Lige socijaldemokrata Vojvodine pukla upravo zbog Petrovića, za kog je Bojan Kostreš već tada izjavio da je “kamen spoticanja” u pregovorima Lige i vojvođanskih demokrata i da “Pajtić mora taj problem da reši”.. No, uprkos sve intenzivnijim sukobima unutar DS i ogromnim brojem pritužbi, Pajtić nije “rešio problem Petrovića”, a on je nastavio i sa trećim mandatom na mestu pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj gde je u kontinuitetu bio od 2004. do 2012. godine, odnosno do smene vlasti.

Prema tadašnjem pisanju medija, od 2006. godine 108 peduzeća je dobilo novac iz pokrajinskih fondova za uvođenje novih tehnologija i radnih mesta. Međutim, prema tvrdnjama tadašnje opozicije, a današnje vlasti, mnoga od njih nisu uvele ništa od toga, a novac koji su dobili je “nestao”. Prema optužbama koje su javno iznosili poslanici SNS, ti milioni su “nestali” upravo u Petrovićeve džepove, odnosno račun u Švajcarskoj.

SNS je tokom 2104. sapštio da su i podneli prijave protiv Petrovića i Pajtića “jer pet privatnih firmi nije ispunilo ugovornu obavezu da pokrenu pogone novih tehnologija, da zaposle najmanje 20 novih radnika, te zato što Pajtić i Petrović nisu sami pokrenuli postupak protiv njih”. Na tvrdnje “da su pojedinci sakrili činjenice i gnusni navodi da je neko sa direktorima navedenih preduzeća podelio novac isplaćen za subvencije teška i drska kleveta”,  Petrović je najavio kontratužbu. Međutim, čini se da ni jedna ni druga strana nisu odmakle dalje od međusobnih pretnji tužbama po medijima, i da je stvar u međuvremenu “legla”.

“Zbog Petrovića i svega što su on i njemu slični radili, Demokratska stranka ne samo da je izgubila na izborima, već je skoro i nestala. Kada je pala pokrajinska vlast, neki su otišli sa milionima, neki u novu vlast, a neki se sklonili i platili “gde treba” da ih niko ne dira. Bilo šta da je u pitanju od navedenog, činjenica je da niko od njih nikada nije zakonski odgovarao”, kaže sagovornik Nova.rs, nekadašnji funkcioner i bivši član DS.

Dragoslav Petrović je doktor nauka, i od 1991. redovan profesor Univerziteta u Novom Sadu. Više godina je bio direktor Instituta za fiziku na PMF-u, v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke Vinča, sekretar Fonda za nauku Vojvodine, predsednik Veća za razvoj i prorektor Univerziteta u Novom Sadu, predsednik Saveza naučnih fondova Jugoslavije i član Predsedništva Jugoslovenskog društva za fiziku kondenzovane materije, potpredsednik Udruženja profesora i istraživača SCG i predsednik Astronomskog društva „Novi Sad“. Po poslednjem uvidu u imovinsku kartu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, vlesnik je dva stana u Novom Sadu, dve nasleđene kuće i nešto malo obradive zemlje. I računa u Švajcarskoj banci.

BONUS VIDEO: Gost Bojana Pavlović KRIK

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare