Foto:EPA/LOUISA GOULIAMAKI

"Iza ubistva mog brata stoje plaćenici ili profesionalni likvidatori BIA koji su imali za cilj da izazovu još dublju podelu između dva podeljena krila OVK", izjavio je Ibrahim Keljmendi posle vesti da je njegov brat Kerim jedan od prvih boraca OVK pronađen i likvidiran u okolini Peći kasno sinoć.

Ibrahim, inače bivši lider Narodnog pokreta Kosova, koji već četiri godine živi u izgnanstvu, kaže da se sa Kerimom čuo poslednji put juče i da mu ništa nije govorio da mu neko preti.

Potvrdio jeste da je njegov brat namamljen u zasedu, prvo ubijen, a onda i zapaljen. Dodaje da je njega posebno zabrinjavalo to što Kerim preko Fejsbuka javno iznosi neke stavove o likvidacijama koje su potresle Kosovo pre i posle ulaska OVK 1999.

Foto:Profimedia. rs

Ubijeni Kerim pripada prvoj generaciji boraca terorističke OVK u čije redove je stupio odmah posle formiranja.

Od 2016. privukao je pažnju medija kada je progovorio o nekim likvidacijama bivših lidera OVK tokom rata i zakulisnim obaveštajnim igrama koje su se odvijale u Tirani ratnih godina. Keljmendi je otvoreno pričao da poseduje listu 100 Albanaca od kojih su neki bili članovi vojnog i političkog krila OVK, a koji su radili za srpske vojne i civilne obaveštajne službe, a na čijem čelu je bio Ibrahim Rugova. Keljmendi je otvoreno pričao da je bila velika šteta što Sjedinjene Države nisu likvidirale Rugovu, dok je bio živ.

Za života često je znao da kaže da žali što OVK nije pročistila svoje redove od srpskih saradnika.

Kerim Keljmendi u iznošenju svojih stavova na Fejsbuku veliki prostor je posvetio odbrani Nasima Haradinaja, kog je Rugova za života optužio da je bio izdajnik. Veliki deo njegovih postova posvetio je i likvidaciji Ilira Konuševcija i Hazira Male pripadnika FARK (Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovë) Armije Republike Kosova, koje je bilo vojno krilo Rugovine partije LDK, a pod kontrolom ratnog predsednika Vlade Kosova Bujara Bukošija, a za koje je optužen tadašnji albanski premijer Fatos Nano.

Ibrahim, tvrdi da njegov ubijeni brat nije nikad dobio poziv od Specijalnog suda za zločine OVK, ali da je bio spreman da se odazove pozivu kad ga dobije da svedoči o „čistoći rata OVK“. Takođe, Ibrahim je dodao i da mu je rekao da se plaši za njegovu bezbednost, kad je progovorio o političkim ubistvima. Braća Keljmendi su zajedno optuživali da je Rugova stajao iza likvidacije bivšeg ministra odbrane Kosova u vladi Bujara Bukošija, Ahmeta Krasnićija, bivšeg oficira JNA koji je ubijen u hotelu Tirani, a koja je i danas označena kao sumnjiva.

Foto:Profimedia. rs

Tamnu mrlju, na navodnu čistoću Kerima Keljmendija bacilo je svedočenje Škumbina Mehmetija, koje je braću Kerima i Ibrahima optužio za brojne likvidacije.

Svedočenjem Mehmeti, koji je u međuvremenu dobio status zaštićenog svedoka u Specijalnom sudu Kosova, tvrdio je da su upravo Kerim i Ibrahim glavni krivci za međualbansku podelu i da oni zapravo stoje iza ubistva bivšeg oficira JNA i ratnog komandanta OVK Tahira Zemaja, koji je u svojoj autobiografskoj knjizi govorio o zločinima Ramuša Haradinaja, zatim njegovog sina Enisa i rođaka Hasan Zemaja. Zaštićeni svedok je takođe braću Keljmendi optužio i za likvidaciju istražnih policajaca Sebehata Tolaja, inače bivšeg vojnika Rugovinog FARK – a i Isuf Halkaja.