Biljana Stojković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Profesorka Biljana Stojković biće kandidat koalicije „Moramo“ na predsedničkim izborima u aprilu. Stojković je dugogodišnji profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu, a u javnosti je neretko kritikovala kompaniju Rio Tintu zbog eksploatacije bora i litijuma u Srbiji. Predstavljamo vam biografiju prve kandidatkinje koja će izaći „na crtu“ Aleksandru Vučiću trećeg aprila.

Rođena je 6. oktobra 1972. godine u Beogradu, gde je završila svoje kompletno školovanje. Posle završetka osnovne škole, upisuje Zemunsku gimnaziju, nakon čega se odlučuje da školovanje nastavi na Biološkom fakultetu koji upisuje 1991. godine, u trenutku kada otpočinje građanski rat u Jugoslaviji.

Osnovne studije uspešno je završila 1996. godina, nakon čega je završila magistraturu i doktorske studije (2007). Iako je imala priliku da napusti zemlju i doktorske studije nastavi u Bazelu, petooktobarske promene uticale su na to da Stojković dobije novu nadu i optimizam, zbog kojih nije napustila Srbiju.

„Moje preseljenje bilo je planirano za 2000. godinu. Svi događaji tokom te godine, miris osvajanja slobode i boljeg društva, ali i dešavanja na privatnom planu, opredelili su me da ponudu odbijem uprkos dobijenim iseljeničkim papirima. Ni danas ne mogu tačno da odredim šta je bilo presudno za moju odluku, ali sigurno znam da sam imala velike nade za budućnost u sopstvenoj zemlji“, preneo je Istinomer.

Svoj akademski pravac Stojković je usmerila ka Biološkom fakultetu gde je najpre bila saradnica u nastavi, pa asistent i docent, da bi od 2018. postala redovna profesorka na fakultetu. U svom naučnom opusu bavi se evolucionog ekologijom, evolucijom ponašanja, genetikom i drugim oblastima.

Nije tajna da predavanja profesorke Stojković vole studenti svih generacija, a na poznatom sajtu Oceniprofesora, gde se izvršava evaluacija praktično celokupnog osoblja BU, Stojković
je dobila visoku ocenu četiri (od pet).

Tokom devedesetih godina aktivno je učestvovala na demonstracijama protiv Slobodana Miloševića, a prema njenim rečima nikada nije propuštala priliku da izađe na ulicu i iskaže
nezadovoljstvo tadašnjmi režimom.

„Nisam imala dilemu oko toga da li treba pružati otpor svima koji su nas doveli u ponor. Nisam poznavala nijednog vođu protesta, ni tada ni u kasnijim organizacijama demonstracija tokom devedesetih. Bila sam deo one nesnađene većine koja je hodala u protestnim kolonama, bežala od policije, podržavala svaki bunt i čekala promene“, rekla je Stojković u intervjuu za Danas 2020. godine.

Stojković je kolumnistkinja Peščanika, pored toga član je Skupštine slobodne Srbije, a do sada nikada nije bila deo neke političke partije.

Bonus video: Dobrica Veselinović – Šta moramo za Beograd?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare