Kosovska Mitrovica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/EPA-EFE/STRINGER

Na prostorije Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici juče su bačene dve bombe - jedna je eksplodirala, a druga je naknadno uklonjena. Kako su rekli zvaničnici kosovske policije, to su učinila “maskirana lica koja su koristila opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje”. Beograd i Priština za ovaj incident, u kome na sreću nije bilo povređenih, optužuju jedni druge.

Službenici Centralne izborne komisije na Kosovu juče su u pratnji policije pokušali da uđu u prostorije opštinskih izbornih komisija na severu KiM, kako bi dobili pristup biračkim spiskovima.

Juče oko podneva oni su prvo hteli da uđu u prostorije OIK-a u Zubinom Potoku, ali su ih u tome sprečili građani. Tom prilikom upalile su se sirene, a građani su pokušali da ih spreče u njihovim namerama.

Pročitajte još...

Tamošnji mediji objavili su da su službenici CIK-a na kraju ipak ušli u prostorije OIK-a, obili vrata i zamenili brave. Tom prilikom navodno su bačene i šok bombe.

Sa druge strane, daleko opasniji incident dogodio se u Severnoj Mitrovici, kada je pokušan upad u prostorije OIK-a. Tada su bačene eksplozivne naprave, a ispaljeni su i pucnji upozorenja. Sudeći prema pisanju medija, to nije učinila kosovska policija.

Foto: Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je da su napad na kancelariju Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

Foto: Nova.rs

Jedna bomba je eksplodirala, a druga je u kontrolisanoj eksploziji KFOR uklonio tokom večeri.

Foto: Nova.rs

Zbog ovog incidenta, koliko je poznato, još niko nije uhapšen. Svećlja je juče saopštio da je Kosovska policija započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi „sve kriminalce umešane u današnje napade“.

Srpski zvaničnici za ove incidente optužuju Prištinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su prištinske vlasti ponovo prekršile Briselski sporazum, kao i da je pitanje kog dana će se desiti neka nova provokacija koja može da poremeti mir i stabilnost.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Danas su ponovo suprotno Briselskom sporazumu i svemu što je dogovoreno slali policiju i do zuba naoružane policajce na sever. Kao što sam rekao i pre nekoliko dana, samo se pitate kog dana će neka nova provokacija ili nešto novo da se dogodi što može da poremeti stabilnost i mir“, kazao je Vučić.

Da je Priština ta koja izaziva sukobe, rekao je i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. On je naveo da se nastavlja teror Aljbina Kurtija nad Srbima, posle upada specijalaca u prostorije Opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici.

Petar Petković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Njegovi specijalci upali su malopre u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacili, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“, napisao je Petković na Tviteru.

On je dodao da je „narod ogorčen, ali odlučan da ne naseda na Kurtijeve provokacije“.

Aljbin Kurti naveo je juče da će severno od Ibra biti raspoređen još veći broj policajaca i naveo da su na severu Kosova „pojačani napadi“.

Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti će da se cenjka sa njima niti da ih toleriše. Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Zbog ovih zločinaca i oružanih napada severno od Ibra, obezbedićemo više policajaca zato što će se voditi istraga i procesuiranje ovih zločinaca koje plaća Srbija i režira njen predsednik“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je poručila da je do nove eskalacije situacije na Severu došlo zbog toga što „kriminalne bande koje podržava Vučić politički i finansijski imaju za cilj da eskaliraju situacije“.

BONUS VIDEO Severna Mitrovica posle incidenta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar