Foto: Nova.rs

Dan nakon što je došlo do incidenta ispred prostorija Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici, kada je jedna ručna bomba eksplodirala, a druga uklonjena nakon deminiranja, jer se nije aktivirala, situacija je mirna. Kosovske policije nema ispred ovog prostorija, ali zato policija Eulexa patrolira ulicom.

Dan nakon što je došlo do incidenta ispred prostorija Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici, kada je jedna ručna bomba eksplodirala, a druga uklonjena nakon deminiranja, jer se nije aktivirala, situacija je mirna. Kosovske policije nema ispred ovog prostorija, a policija Eulex patrolira ulicom.

„Ne znam ništa. Živim u zgradi pored. Čuo sam detonaciju, ali nisam video nikog. Video sam puno policije sinoć“, kaže jedan od stanovnika iz obližnje zgrade.

Foto: Nova.rs

Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, kosovska predsednica zakazala je vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu za 18. decembar, a potom za 25. decembar i izbore za SO Zvečan i Leposavić.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je Centralna izborna komisija odmah započela sa pripremama tih izbora, da su oni „osuđeni na propast“ bez Srba, najavio je već u početku direktor Kancelarije za KiM, istovremeno kada je i Srpska lista saopštila da na njima neće učestvovati, kao i, kako su tada kazali, „95 odsto Srba koji ih podržavaju“.

Ipak, pripreme za izbore sa prijavljenim kandidatima su se nastavile, u sklopu kojih su na mesta četiri bivša predsednika opštinskih izbornih komisija na Severu, imenovani vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Oni su se juče, kako je to bilo prethodno najavljeno za prištinske medije, a potom i potvrđeno iz nadležnih institucija, u pratnji policije uputili u kancelarije OIK-a na Severu – u Zubin Potok i Severnu Mitrovicu.

Njihovim dolaskom, u ovim opštinama dogodila su se najmanje dva incidenta praćena sirenama za vazdušnu opasnost, a okupljeni Srbi su ih sprečili da funkcionalizuju kancelarije.

Foto: Nova.rs

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Sjedinjene Američke Države danas su osudile one koji su koristili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na Severu.

Bonus video: (Ne)poverenje u rešenje za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar