Potpredsednik SPS Dušan Bajatović govorio je nedavno na predizbornoj konvenciji ove stranke i tom prilikom izgovorio da "onaj ko da prednost materijalnom bogatstvu, a zanemari dostojanstvo, nije dobar nikome". Rukovodstvo SPS na čelu s Ivicom Dačićem, kao i Dragan Marković Palma s funkcionerima JS, ovaj govor su odslušali stojeći. Zaista zavređuje poštovanje, kad neko ko zarađuje mesečno oko 35.000 evra osuđujući govori o onima koji cene materijalno bogatstvo.

„Biću malo kraći nego što sam planirao, neko nam je nametnuo neoliberalni kapitalizam da bi nam uništio i porodicu i zdravstveni sistem i obrazovni sistem. Sve je to došlo posle pljačke 5. oktobra i otuđenja volje naroda“, rekao je Bajatović na konvenciji SPS i nastavio:

„Ti što su to sprovodili nisu za povratak na vlast. Šta mi treba da uradimo? Da vratimo dostojanstvo, da ukinemo Bolonju, da podržimo i poljoprivrednike. Nisu svi štrajkači, nisu svi politički obojeni, da podržimo lekara, policajca, koga god hoćete… Pekara, limara, jer ako… ako… Ljudi, onaj ko da prednost materijalnom bogatstvu, a zanemari dostojanstvo, taj nije dobar nikome“.

Dušan Bajatović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Zatim se Bajatović dotakao šunke i kulena.

„Dakle, sledeća faza političke borbe u Srbiji, a tu smo mi socijalisti pretpostavljam najbolji jeste da se vrati dostojanstvo. Radnicima, seljacima, poljoprivrednicima, jer ako je jak radnik, ako je jak poljoprivrednik, ako je jak preduzetnik onda ćemo mi u Vojvodini nastaviti da jedemo kako smo navikli: čvarke, slaninu, šunku, kulena i sve ostalo“, rekao je Bajatović.

Na pomen čvaraka cela sala je počela da lupa u stolice i aplaudira u znak odobravanja.

Skromni, ali dostojanstveni, bogataš

Ali, da se vratimo na dostojanstvo i materijalno bogatstvo, o kojem je Bajatović pričao.

Poznato je da je reč o političaru koji godinama ima ubedljivo najveća primanja.

Njih je zaista teško pratiti. Objavljeni izveštaji o imovini funkcionera sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, pokazuju da bajatović obavlja sedam funkcija i da po tom osnovu zarađuje mesečno oko 34.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ...

U zemlji u kojoj prosečna plata iznosi oko 80.000 dinara.

Ipak, još neverovatnije su jednokratne isplate, koje su objavljene na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Prema podacima zaključno sa 13. junom ove godine, Bajatoviću je u periodu od 10. februara do 17. avgusta prošle godine uplaćeno oko 947.000 evra. Sve je to učinjeno kroz jednokratne isplate iz četiri izvora.

Kako su išle jednokratne uplate

Na sajtu Agencije piše da Bajatović kao direktor preduzeća “South Stream” ne zarađuje ni dinar, ali u istom registru se navodi da je 11. februara prošle godine imao jednokratnu uplatu od čak 285.000 evra. To se vodi kao isplata zaostale naknade za rad za period od 2017. do 2021.

Iz preduzeća “Gastrans”, gde kao direktor mesečno zarađuje 1,7 miliona dinara, 17. februara 2022. primio je jednokratnu naknadu od 20.494.298 dinara ili oko 174.400 evra. Piše da je reč o isplati zaostalih naknada za rad za 2019.

Sedam dana ranije mu je iz istog izvora isplaćeno 14.109.672 dinara ili oko 121.000 evra. Navodi se da je reč o zaostalim naknadama iz 2018.

Prošle godine u periodu od 8. do 10. maja Bajatoviću je isplaćeno 36.040.576 dinara ili oko 307.000 evra. U njegovom izveštaju o imovini stoji napomena da je reč o povraćaju više uplaćenog doprinosa za PIO.

Ovog funkcionera SPS nisu zaobišli ni bonusi. Po tom osnovu je od Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor dobio jednokratnu uplatu od 7.040.760 dinara ili oko 60.000 evra.

Kada se saberu sve ove jednokratne isplate dolazi se do iznosa od čak 947.000 evra.

BONUS VIDEO: Sa Dačićem se nikad ne zna – Razmišlja li lider SPS o trećem preokretu u političkoj karijeri 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare