Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

Imenovanje naprednjaka Adama Šukala za novog savetnika predsednika Aleksandra Vučića nametnulo je pitanje da li je to novo guranje "prsta u oko" Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske. Upravo je Šukalo hapšen uoči izbora u RS, zbog sumnje da se bavio kupovinom glasova i pomaganjem opoziciji Dodiku, konkretno Jeleni Trivić. Šukalovo postavljenje moglo bi da bude samo poslednji čin u zahlađenju odnosa dva lidera, koji su od jeseni imali više sukoba i trzavica čime su ozbiljno doveli u pitanje nekadašnju dobru saradnju.

Član SNS Adam Šukalo imenovan je nedavno za savetnika Srbije Aleksandra Vučića za regionalna pitanja. Iako je sada dobio funkciju, Šukalo je od ranije široj javnosti poznat po tome što je kao član SNS, zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem uhapšen u Republici Srpskoj zbog navodne kupovine glasova.

Mediji su tvrdili da je to čin lične osvete Milorada Dodika prema Vučiću, ali tužilaštvo nije saslušalo Šukala i Mandića zbog čega su se ubrzo našli na slobodi.

Zajedno sa rukometašem Vladom Mandićem, takođe članom SNS, policija Republike Srpske uhapsila je dvojicu naprednjaka u noći 29. septembra 2022. godine. Policija je prvo pretresla vozilo i nakon dužeg zadržavanja bez objašnjenja ih privela u policijsku stanicu.

Foto: Printscreen/BN Televizija

Interesantno je da se ovo hapšenje desilo samo tri dana pre opštih izbora u BiH. Kako su tada pisali mediji u Bosni i Hercegovini, ovaj slučaj se desio baš u periodu kada je kandidatkinja opozicije za predsednicu RS-a Jelena Trivić, inače protivkandidatkinja Milorada Dodika (SNSD), proteklih dana gostovala po brojnim medijima u Srbiji koji su bliski vlastima.

Mediji u BiH tumačili su ovo kao „neku vrstu poruke i osvete lidera SNSD-a vladajućem režimu u Srbiji koji je pružio priliku opozicionarima iz Republike Srpske da govore protiv Milorada Dodika u završnici predizborne kampanje.

Još tada se postavilo pitanje da li su narušeni odnosi dva lidera, koji su poslednjih meseci imali niz trzavica u odnosima i zbog kojih se postavlja otvoreno pitanje – da li Dodik više nije „omiljeni“ političar Vučića u Republici Srpskoj?

Miorad Dodik, Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić nije podržao Dodika na izborima, pa nije otišao na proslavu Dana Republike Srpske

Prvi znaci razmimoilaženje Vučića i Dodika pojavili su se kad su iz Srbije stizale poruke kako je Vučić „predsednik svih Srba“, čime je indirektno stavio u podređen položaj Dodika.

Pomalo „načete“ odnose dodatno su pogoršala dešavanja nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu. Dodik je u nekoliko navrata otvoreno stao na stranu predsednika Rusije, od čega je Vučić želeo da se ogradi i „sačuva“ ovakvih opredeljenja.

Kako je ranije objavila Nova.rs, na osnovu izvora iz SNS, Vučić je u više navrata tokom razgovora sa predstavnicima EU  kritikovao Dodikovo ponašanje i prisnost sa Putinom.

„On je smatrao da se na taj način ugrožava i pozicija Srbije“, objašnjava naš sagovornik.

Da bi na neki način smanjio uticaj Dodika, Vučić je prema rečima ljudi iz SNS, ustupio stranačku logistiku opozicionim strankama u Republici Srpskoj, pa su se tako na, između ostalih, našli i bivši rukometaš Vladimir Mandić i Adam Šukalo, članovi Glavnog odbora vladajuće partije. Dodiku se ta ideja nije dopala, zbog čega se pretpostavlja da su dvojica naprednjaka i uhapšeni.

Iako su uhapšeni, tužilaštvo ih nije saslušalo.

Pored toga, iako su ranije zajedno bili na mnogo događaja i u Srbiji i Republici Srpskoj, uočljivo je bilo da Vučić nije otišao na proslavu dana Republike Srpske. Na proslavi Dana Republike Srpske, koja je održana 9. januara, Vučić se iz nepoznatih razloga nije pojavio, ali je poslao delegaciju na čelu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačić i predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Kako saznaje naš portal, ključan razlog zbog kojeg ni ove godine Vučić nije bio na proslavi Dana Republike Srpske je dodela ordena. Dodik je odlikovao brojne poznate ličnosti, među kojima i posthumno legendarnog fudbalera Sinišu Mihajlovića, ali i glumca Nikolu Pejakovića i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Upravo je odlikovanje prvog čoveka Rusije ključan razlog zbog kojeg Vučić nije otišao u Istočno Sarajevo. Na taj način Vučić je pokušao da se ogradi i izbegne negativne komentare koje bi ovo odlikovanje proizvelo u senci agresije Rusije na Ukrajinu.

Prema saznanjima Nove, Vučić je procenio da je bolje „preskočiti“ ovaj događaj jer bi mogao da proizvode brojne negativne posledice, najpre po Srbiju, a onda i njegovu poziciju u međunarodnoj zajednici.

Vučić o Kosovu i Metohiji sa Porfirijem i Dodikom
Foto: printscreen/Fonet

Osim Vučića, ceremoniji nije prisustovao ni patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, ali nisu poznati razlozi zbog kojih on nije prisustovao proslavi.

Savić: Odnos Vučića i Dodika slojevit, realnog sukoba još uvek nema

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić podseća da Aleksandar Vučić nije bio ni na jednoj proslavi dana Republike Srpske.

„Mislim da to ima veze sa njegovim balansiranjem odnosa sa Briselom i želje da se nametne kao neformalni balkanski lider, pa ne želi nikome da se zameri. Podsećam, Vučić je na početku kampanje bio na otvaranju radova na autoputu Bijeljina-Beograd, gde je bio sa Dodikom. Mislim da je taj odnos izuzetno slojevit, zbog čega ne podleže simplikovanim teorijama“, podvlači Savić za Novu.

Naglašava da je Šukalo kao političar u RS ostvario određeni uspeh „jašući“ na talasu pokreta „Pravda za Davida“ i zaključuje kako veruje da je njegovo imenovanje više stvar unutarpolitičkih odnosa unutar SNS.

Bonus video: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare