Foto: Printscreen/novosti.rs/kurir.rs/informer.rs/alo.rs/climate ambition summit 2020

Virtuelni Samit o klimatskim ambicijama 2020. godine, u organizaciji Ujedinjenih nacija, Velike Britanije i Francuske u partnerstvu sa Čileom i Italijom, počeo je u subotu. Jedan od učesnika je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Brojni mediji preneli su da je njegovo obraćanje predviđeno odmah posle francuskog predsednika Emanuela Makrona, te da će biti jedini lider iz regiona čije će se poruke čuti na Samitu. Ipak, u pitanju je samo još jedan medijski spin, a ne tačna i proverena informacija.

Novinska agencija Tanjug, a između ostalih i Večernje novosti, Kurir, Alo i Informer, objavili su vest da će se predsednik Srbije obratiti odmah posle Makrona na Samitu UN o klimi.

Ipak, spisak učesnika koji se nalazi na sajtu „Klimatske ambicije, samit 2020“, dokazuje da su navodi ovih medija laž.

Istina je da je francuski predsednik bio među prvim govornicima skupa, dok se Vučićevo ime nalazi na dalekom 96. mestu.

Drugim rečima, predsednik Srbije obratiće se među poslednjima – i to posle predsednika Zimbabvea Emersona Mnangagve.

Foto: climate ambition summit 2020

Još jedna neistina koju su pomenuti mediji objavili jeste da će Vučić biti jedini lider iz regiona koji učestvuje na Samitu.

Međutim, na spisku se nalazi i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, i to kao 92. govornik.

To pokazuje, ne samo da predsednik Vučić nije jedini lider u regionu na skupu – već i da će predsednik Crne Gore govoriti pre samog Vučića.

Obraćanje predsednika Srbije možete pratiti uživo na linku ispod:

Podsetimo, virtuelni Samit o klimatskim ambicijama 2020. godine otvorio je britanski premijer Boris Džonson u 15 sati po srednjeevropskom vremenu.

Pročitajte još:

Govornici skupa su lideri iz celog sveta – francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsednik Si Đinping, premijer Italije Ðuzepe Konte i premijer Indije Narendra Modi.

Prema rečima organizatora, govornici su izabrani zbog ambicija njihovih ciljeva za klimu, a među odsutnima su Brazil i Australija čiji ciljevi su procenjeni kao nedovoljni.

Samit se održava na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u poslednjem pokušaju da zemlje pre isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova. Takođe, smatra se i fazom ka predstojećem skupu UN o klimi COP26, koji se organizuje 2021. u Glazgovu u Škotskoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram