Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Programski direktor Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar danas je ocenio da neće doći do sveobuhvatnog dogovora u medjustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, zbog nepostojanja poverenja izmedju vlasti i opozicije i različitih koncepata dve strane.

On je gostujući na RTS-u naveo da vladajuće partije žele da postojeće institucije kontrolišu sledeće izbore, dok je namera opozicije da se uvedu „neka nova tela i radikalnija politička rešenja“, ali da je moguć parcijalni kompromis stranaka koje nastavljaju dijalog.

Pročitajte još...

O dijalogu koji se vodi uz posredstvo Evropske unije, a koji je deo učesnika napustio, Klačar je naveo da je to bilo blago iznenadjenje „jer su to uradili iznenada“, kao i da je to „korak unazad“.

„To pokazuje koliko se teško dolazi do kompromisa… Ovde se radi o dva različita koncepta. Vladajuća stranka preferira koncept prema kome će postojeće institucije i postojeći okvir kontrolisati i sledeće izbore. Intencija opozicije jeste da se uvedu neka nova tela, radikalnija politička rešenja, i da se ceo proces reguliše kroz neku vrstu leks specijalisa“, naveo je Klačar.

Kada je reč o zahtevima opozicije u vezi sa medijima, Klačar je ocenio da su ti zahtevi „od početka bili nerealni“, izmedju ostalog i zato što se na neki način „traži zaobilaženje zakonskih procedura kada se zahtevaju promene u rukovodstvu RTS-a“.

„Ono što jeste opravdan zahtev, jeste da dodje do balansiranije scene i da Regulatorno telo za elektronske medije aktivnije i posvećenije obavlja svoj posao, kao i zahtev da se donesu novi planovi koji bi pokrili ponašanje privatnih emitera“, ocenio je Klačar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar