Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

 Povodom aktivnosti pojedinih "bojkot stranaka" vezanih za Beograd i beogradske izbore 2022, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenjuje da je viŠe reč o njihovom pozicioniranju unutar opozicione scene, nego o kampanje "na delu".

Pokret Dveri u utorak je predstavio program za Beograd, a Narodna stranka još pre mesec dana najavila da će Zdravko Ponoš voditi listu te stranke za Beograd. Klačar smatra da su na taj način pojedine stranke krenule u političku borbu za što bolju poziciju unutar opozicione scene.

„Ovo što gledamo je unutaropoziciona prekompozicija, odnosno restrukturiranje političke scene“, kaže Klačar za Tanjug. SZS, kako kaže, de fakto ne postoji i svaka stranka traži način da osnaži samu sebe i da postane što bolji pregovarač u odnosu na potencijalne partnere.

„Što je stranka vidljivija, sa boljom infrastrukturom i sa postojanjem plana to je i njena težina u pregovorima veća“, rekao je Klačar. Tri su razloga zbog čega se, kako misli Klačar, većina stranaka bavi Beogradom.

Prvi je taj što je glavni grad najveće uporište opozicije, drugi to što su šanse opozicije veće nego na predsedničkim ili parlamentarnim izborima, a treći razlog je, kaže Klačar, to što je lakše baviti se Beogradom u pogledu dostupnih resursa i kapaciteta, jer opozicija nema resursa za pokrivanje čitave Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar