Foto:Nemanja Jovanović

CeSID je već uputio preporuke i predloge za unapređenje izbornog procesa koji će biti tema predstojećeg međustranačkog dijaloga između opozicije i vlasti, rekao je danas izvršni direktor te organizacije Bojan Klačar.

Predlozi su dostavljeni predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću, koji je danas rekao da je više organizacija, među kojima i CeSID, zaintresovano da pomogne predstojećim razgovorima koji bi trebalo da počnu 1. marta.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Klačar objašnjava za Tanjug da je CeSID predlažio kratkoročne i dugoročne mere i dodaje da se kratkoročne mogu usvojiti i primeniti do sledećih izbora, te da je većina u skladu sa preporukama ODHIR-a, dok dugoročne traže postizanje političkog kompromisa, jer podrazumevaju promene izbornog sistema i izborne administracije.

Kao najvažnije kratkoročne mere Klačar je izdvojio one koje omogućavaju RIK-u da može po službenoj dužnosti da pokreće postupke u cilju zaštite izbornog prava, ali i da rad RIK-a bude transparentniji.

To znači da RIK zapisnike sa sednica, sve uložene prigovore na izborni proces i rešenja po prigovorima, učini dostupnim, kao i da se zapisnici o radu biračkih odbora objavljuju pravovremeno.

Građanima, kaže, treba omogućiti i da potpisima podrže više od jedne liste i da mogu elektronski da provere da li su i koju listu podržali.

Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, predlaže CESID treba ukinuti prikupljanje potpisa u kampanji za one političke stranke koje su prikupile 10.000 neophodnih potpisa u sklopu registracije političke organizacije.

Takođe, kaže Klačar, Agencija za sprečavanje korupcije treba češće da izveštava o finansiranju kampanje, a predlaže i da se precizira rok do kada je Agencija u obavezi da objavi preliminarne nalaze monitoringa.

Klačar napominje da je jedan od predloga da svi mediji imaju obavezu da, uoči izbora, javno objave cenovnike politickog oglašavanja, a da REM nagleda medije, izbornu kampanju i aktivnosti državnih funkcionera i sankcioniše eventualna kršenja propisa u kratkim rokovima.

CeSID-ov predlog je i da se izmeni dopuni Krivični zakonik novim delima protiv izbornih prava, a trebalo bi zabraniti i vođenje paralelnih evidencija i vršenja pritisaka na birače.

Klačar među predloženim dugoročnim merama navodi da promenu izbornog sistema u personalizovani proporcionalni sistem, kao i formiranje profesionalne izborne administracije (RIK) sa trajnim karakterom i sopstvenim budžetom.

Predložena je i promena odredbe o glasanju dijaspore kroz izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika i otvaranje biračkih mesta u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima bez obzira da li je prijavljeno 100 glasača ili ne.

Na pitanje koje su CeSID-ove mere usvojene u prvoj rundi dijaloga, Klačar kaže da je od 35 mera u oblastima biračkog spiska i izborne administracije, finansiranje kampanja, pristupa medijima i obezbeđivanju biračkog prava, delimično ili u potpunosti prihvaćeno 15, ali neke od njih su, napominje, prihvaćene samo formalno i nisu efikasno primenjene u praksi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar