Kineski otpravnik poslova: Čelično prijateljstvo sa Srbijom ostaje neraskidivo

Politika 07. maj. 202211:24
Podeli:
Foto: Shutterstock

Otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tien Išu izjavio je da "čelično prijateljstvo Kine i Srbije natopljeno zajednički prolivenom krvlju ostaje neraskidivo".

„Danas je sveobuhvatno strateško partnerstvo između naše dve zemlje postalo sidro održavanja regionalnog mira i stabilnosti i izvor promovisanja regionalnog oporavka i razvoja“, rekao je Išu u atorskom teksu za današnju Politiku, povodom 23 godine od kada je NATO bombardovao ambasadu Kine u Beogradu i kada je troje kineskih novinara poginulo.

On je istako da je Kina spremna da sa Srbijom dalje jača sveobuhvatnu saradnju u svim oblastima i produbi spajanje razvojnih strategija, kako bi bolje koristili narodima dve države i promovisali održivu bezbednost uz održiv razvoj.

„Takođe smo spremni da idemo ruku pod ruku sa svim miroljubivim i razvojno orijentisanim zemljama i ljudima, uključujući Srbiju, da stanemo na stranu pravde i pravičnosti“, rekao je Išu.

On je naglasio da "novi hladni rat ne treba ni svetu ni Evropi".

"NATO i drugi inicijatori ukrajinske krize treba da teže da budu 'stabilizator' mira, a ne 'ventilator' konflikta, da stoje na strani mira i pravde s većinom zemalja u razvoju, ozbiljno obrate pažnju na legitimnu i razumu bezbednosnu zabrinutost relevantih država i preduzmu praktične mere za ublažavanje situacije i rešavanje problema, umesto da koriste priliku da izazovu konfrontaciju i podelu po ideološkim linijama i podrivaju međunarodni poredak pod zastavom takozvanih 'pravila'", rekao je Išu.

BONUS VIDEO - Gde nas vode novi kineski krediti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar