Foto:Shutterstock/Bernardo Ramonfaur/foreign.senate.gov/Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole rekao je pred spoljnopolitičkim odborom Senata u SAD kako veruje da je izveštavanje "Njujork tajmsa" o povezanosti predsednika Vučića sa klanom Veljka Belivuka kredibilan. Poručio je da će sada biti testirano da li će Srbija i dalje biti kredibilan partner, ali da su oči "Vašingtona" sada otvorene. S druge strane, predsednik Srbije je na RTS-u, nakon rasprave u Senatu, ponovio da je tekst "Njujork tajmsa" naručen i da on "neće poginjati glavu".

Pročitajte još...

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole nedavno je u Vašingtonu govorio pred Spoljnopolitičkim odborom Senata, tokom pretresa posvećenog politici SAD prema Zapadnom Balkanu.

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Senata Bob Menendez, upitao je Šolea o „veoma optužujućem“ tekstu Njujork tajmsa o Vučiću u kojem se navodi o povezanosti srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa huliganima i organizovanim kriminalom.

Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje tog lista „kredibilno“, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Mendez je zatim pitao Šolea da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom, imajući u vidu obelodanjene podatke.

„To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti“, odgovorio je Šole.

Tri dana kasnije predstavnicima SAD stigao je odgovor od predsednika Srbije. On je, gostujući na RTS, govoreći o ZSO i situaciji na KiM, da specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, mora „da obnovi gradivo“ kad govori o ingerencijama, ali se tu nije zaustavio. Već u oštrom i ciničnom tonu prokomentarisao debatu u Senatu.

„Neka obnovi gradivo i pročita da vidi šta piše u Briselskom sporazumu (Garbijel Eskobar prim. aut)  i da pročita da nikakve kompetencije i ingerencije nisu na prištinskim institucijama. Samo vas molim gospodine, pročitajte to što piše. Imate upravljački tim koji čine Srbi, i koji postoji. Nemojte da se pravite da ste zaboravili, već obnovite gradivo. Ako već ne obnavljate gradivo po pitanju Rezolucije 1244, obnovite ovo gradivo. A što se tiče pretnji, pritisaka, naručenih tekstova u Njujork tajmsu, svedočenja u Senatu… Kapa dole, jaki ste i hrabri, ali ja neću da vam pognem glavu… Pognuću glavu samo pred našim narodom, ako pogrešim nešto ili iz poštovanja. Ali vama, iz straha, samo nastavite sa time“, rekao je Vučić.

Senatskim odborom predsedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija, koji je naveo da su na Zapadnom Balkanu dve trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj.

Menendez je ocenio da je rat u Ukrajini ponovo pokazao imperativ da se zemlje regiona podstaknu na neophodne reforme, ističući da je rešenje konflikta Srbije i Kosova ključno za ceo Zapadni Balkan, piše Glas Amerike.

O Vučićevom (ne)prihvatanju sporazuma sa Prištinom

Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija, rekoa je da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim rečima, predsednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se ne slaže sa sporazumom, pošto Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

“To je deo matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju “srpskog sveta”, rekao je Menendez dodajući da takav koncept podseća na viziju ruskog predsednika o Velikoj Rusiji.

“Srpski predsednik se hvalio svojim bliskim vezama sa Putinom, putovao u Moskvu na razgovore o trgovini, i odbija da se pridruži evropskim partnerima u sankcijama Rusiji“.

O sankcijama Rusiji 

Derek Šole je podsetio da se Srbija u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom u odnosu na Rusiju i Ukrajinu.

„Iako se nije pridružila sankcijama, a jasno smo stavili na znanje da ukoliko se ne pridruži teško je videti kako će odmaći proces integracija, jesu se uskladili u smislu kritikovanja i osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, kroz glasanja u UN, osudili su anesiju Krima, pomagali Ukrajini u domenu izbeglica i kritične infrastrukture i slali humanitarnu pomoć, ali i dalje moraju da se usklade sa evropskim sankcijama Rusiji.“

Šta piše u tekstu Njujork tajmsa? 

Njujork Tajms objavio je tekst o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka s državnim rukovodstvom, što se dešava uporedo s dolaskom na vlast SNS i Vučića 2012. godine.

Komentarišući navode pojednih tabloida da je tekst Njujork tajmsa o vezama klana Belivuka sa Vučićem „pisan bez dokaza“, Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, kaže da tekst „definitivno stoji na čnjenicama“ koje su mediji u Srbiji već objavljivali.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio komentarišući tekst „Njujork tajmsa“ u kojem se on i država povezuju sa klanom Veljka Belivuka, da je odlično shvatio poruku i od koga ona dolazi.

Vučić je na konferenciji za novinare naglasio da ne može takav tekst u „Njujork tajmsu“ da bude objavljen tek tako, već se zna ko o tome odlučuje.

Oštar odogovor Njujork Tajmsa Vučiću 

“Članak ‘Njujork Tajms Magazina’ o srpskom suđenju i vezama između najvišeg rukovodstva zemlje i nasilnih narko-bandi zasnovan je na desetinama intervjua, dokumenata, sudskih transkripata i rigoroznog izveštavanja sa terena Roberta Vorta. Svaki drugi insinuacija je lažna”, navodi se u odgovoru  Njujork Tajmsa portalu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Kristofer Hil: Vučić nije bio fer, CIA nema zaduženja da pomaže Njujork tajmsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare