Zdenko Tomanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Građaninu Srbije se ne sme protivpravno uskratiti sloboda kretanja, ako BIA i MUP ipak uvažavaju Ustav i zakone Republike Srbije i Кosovo i Metohiju pravno tretiraju kao deo Srbije, onda je nužno da prihvate da se građaninu Srbije ne sme ograničavati da iz jednog dela Srbije dolazi u drugi deo Srbije", navela je Advokatska kancelarija Tomanović.

Kako je navedeno u saopštenju, i MUP i BIA moraju da poštuju zakone Srbije i predviđene procedure i prava građana, ali ako je BIA pravno pogrešno preuzela nadležnost policije ne sme da preuzima nadležnost suda, prenosi N1.

„Uzimanje i zadržavanje ličnih dokumenata našem klijentu, njenom sinu i još jednom licu, u mestu Merdare bez pravnog osnova, bez pravnog akta i pravne argumentacije je sfera protivpravnosti koja traje već više od 17 sati. Objašnjenje da je to nalog iz Beograda takav postupak ne čini zakonitim. Кancelarija Tomanović zatražila je od BIA i MUP-a podatke nužne radi pokretanja odgovarajućih pravnih postupaka jer protivpravnost u postupanju prema građanima zabranjuju zakoni Republike Srbije, Ustav i međunarodnopravna dokumenta“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković nalazi se od sinoć od 19.30 na administrativnoj liniji, na kojoj ju je srpska policija zaustavila prilikom pokušaja da se vrati u centralnu Srbiju.

Bonus video: „Pretres je u toku“: Prva reakcija Rade Trajković nakon zadržavanja na Merdaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare