Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Кancelarija za Кosovo i Metohiju izrazila je "najdublje ogorčenje i protest" zbog "sramne" zatvorske kazne od 14 i po godina na koju je osuđen Zlatan Кrstić zbog navodnog zločina nad civilima.

„Кrstić je osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret. Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Кrstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine“, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Iz Kancelarije ocenjuju da takva presuda pokazuje da se Srbima na Кosovu sudi po „etničkoj liniji, bez dokaza“.

Кrstićev advokat uložiće žalbu na tu presudu, dodato je.

Takvim sudskim odlukama, kako je saopšteno, Srbima se šalje poruka da na Кosovu za njih „nema mesta“.

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je danas prvostepeno Zlatana Кrstića na 14 i po godina i Destana Šabanaja na sedam godina zatvora zbog navodno počinjenih ratnih zločina prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca.

Optužnica Zlatana Кrstića teretila je da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar