Prefarbana tabla sa nazivom opštine Gračanica
Foto: RTV Gračanica/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Nepoznate osobe prefarbale su tokom noći crnim sprejom tablu sa natpisom Gračanica na regionalnom putu Priština- Gnjilane, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je zabrinutost zbog najnovije provokacije i osudila "sistematsko i plansko izazivanje incidenata" u opštini Gračanica.

Opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja javne imovine protiv N.N. izvršilaca, a predsednik opštine Srđan Popović kaže da je Kosovska policija time što nije otkrila izvršioce ranijih incidenata otvorila prostor da se nastavi sa provokacijama srpskog stanovništva.

Opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja imovine nakon što su meštani jutros prijavili da je na izlazu iz Gračanice crnim sprejem prefarbana tabla s nazivom mesta, a Popović kaže da je nedopusto da se i dalje ne zna ko u poslednjih mesec dana u kontinuitetu tokom noći uništava javnu imovinu i unosi nemir među srpsko stanovništvo.

„Ovo je četvrti incident na teritoriji naše opštine za manje od mesec dana. Mi i dalje ne znamo ko konstantno hara opštinom tokom noći unišavajući javnu imovinu, lomi zastave srpske pravoslavne crkve i ispisuje grafite sa parolama OVK. Policija očigledno nije kadra da radi svoj posao dovoljno dobro, a institucije u Prištini i međunarodna zajednica ostaju neme nad sve učestalijim pritiscima“, kaže Popović.

Navodi i da je natpis Gračanica prefarban na mestu koje je veoma blizu onom gde je pre nekoliko meseci postavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UĆK” na ulazu u Kišnicu, gde, kako navodi, u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica. Popović kaže i da je pre nedelju dana zatražio pojačane patrole KFOR-a i pojačan rad policije kako bi srpsko stanovništvo bilo bolje zaštićeno, ali dodaje da se uprkos apelima incidenti i provokacije nastavljaju.

Predsednik opštine Gračanica još jednom je apelovao na policiju da odgovorno radi svoj posao, a na KFOR da pojača patrole na teritoriji opštine Gračanica, navedeno je u saopštenju opštine Gračanica.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila ‘sistematsko i plansko izazivanje incidenata’ u Gračanici

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je zabrinutost zbog najnovije provokacije koja se dogodila u opštini Gračanica, kada su za sada nepoznate osobe crnom farbom prefarbale tablu sa imenom ove opštine.

„Posebno zabrinjava činjenica da je ovo četvrti u nizu incidenta u Gračanici, u veoma kratkom periodu, što ukazuje da je reč o sistematskom i planskom izazivanju incidenata, kojima je cilj da se onespokoji srpsko stanovništvo u ovom mestu“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kancelarija navodi da počinioce takvih incidenata posebno stimuliše činjenica da do sada policija nije otkrila ni sankcionisala nijednog počinioca nedela, da nije otkriveno ko je lomio i palio zastavu Srpske pravoslavne crkve s manastira Gračanica, niti ko je ispisivao parole kojima se slavi teroristička OVK.

„Sve to stimulativno deluje na izgrednike i ponavljanje incidenata“, navode u Kancelariji, te ističu da je neophodno podići stepen zaštite srpskog naroda i javne imovine, kako u Gračanici, tako i u ostalim srpskim sredinama.

BONUS VIDEO: Šar planina proglašena za Nacionalni park

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar