Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izvestio je članove britanskog parlamenta o svojoj poseti Kosovu, a posebno se osvrnuo na sukob u Banjskoj 24. septembra, navodeći da je on mogao dovesti do veoma opasne situacije, objavili su prištinski mediji.

Odgovarajući na pitanje poslanice Ališe Kerns o situaciji na severu Kosova, Kameron je rekao da je napad u Banjskoj mogao biti veoma opasan događaj i da bi – u pogledu količine oružja i brojaljudi koji su bili uključeni – verovatno bi usledila serija napada na policijske stanice, piše prištinski portal Reporteri.net

Imamo vrlo jasnu sliku o tome šta se dogodilo tog dana. Mislim da je napad na Banjsku mogao biti veoma opasan događaj. Ako pogledate količinu oružja koje je doneto na Kosovo i broj ljudi, da ova grupa nije zaustavljena delovanjem Kosovske policije, došlo bi do serije napada na stanice policije, a na ulicama bi bile barikade, predočio je Kameron.

Britanski šef diplomatije je rekao da je i to bio povod za njegov odlazak na Kosovo, da razgovara sa komandantom britanskih snaga Kfora i pokuša i sam da proceni prirodu onoga što se događa na Kosovu.

Kameron je, govoreći o izborima u Srbiji, rekao i da je međunarodna zajednica pozvala Srbiju da ispita izveštaje o ozbiljnim izbornim nepravilnostima i da primeni preporuke OSCE i drugih posmatrača. On je kazao da je britanski stav isti i da nisu odustali od dijaloga van EU, i da maksimalno iskoriste njihovu novu poziciju da budu prijatelji, susedi i partneri EU a ne članice.

„I ovom prilikom, to znači da treba da budemo jasni u pogledu naših stavova, naše politike i pristupa“, kaže Kameron navodeći da treba pokazati frustraciju zbog stava srpske vlade.

Kako je naveo, nema promena u stavu da se Srbiji da šansa da ima evroatlantsko „raspoloženje“.

„Nismo se promenili, smatramo da, ako izaberu, treba im ponuditi tu budućnost. Ali osećam rastuću frustraciju zbog njihovog ponašanja“, kazao je Kameron.

BONUS VIDEO: Vučić: Zapad zanima samo Banjska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar