Šaip Kamberi Foto: N1

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije njen predsednik Ivica Dačić nije dozvolio poslaniku Šaipu Kamberiju da na stolu istakne zastavu Albanije pored zastave Srbije i zamolio ga je da je ukloni.

Na sednici kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, Dačić je rekao da po Poslovniku nije dozvoljeno u plenarnoj sali isticati stranačke simbole i simbole stranih država.

Poslanik liste „Ujedinjena dolina SDA Sandžaka“, Šaip Kamberi, postavio je pitanje o Zakonu o nacionalnim simbolima, uz tvrdnju da se zastava Srbije slobodno vijori tamo gde su Srbi manjina, a da isti standard u Srbiji ne postoji za druge. On je rekao da se zalaže za ravnopravnost i postavio pred sebe malu, stonu zastavu Srbije, a pored nje i zastavu Albanije, uz objašnjenje da Nacionalni savet Albanaca nema posebnu zastavu, već koristi državnu albansku.

Dačić ga je zamolio da poštuje Poslovnik i skloni zastavu Albanije, jer to nije zastava albanske nacionalne manjine, a ako ne želi, biće napravljena pauza. Kamberi je sklonio zastave i pitao da li će Vlada pokrenuti postupak izmene tog zakona.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da će predlog za izmene Zakona o nacionalnim savetima biti podnet nakon dijaloga u okviru Ministarstva.

„Na sastanku svih nacionalnih saveta tako je dogovoreno, nije Vlada ta koja treba da kaže nacionalnim manjinama šta je za njih dobro“, rekla je Čomić.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je ponosna na sve što Srbija radi za nacionalne manjine, da je čak u 42 lokalne samouprave u zvaničnoj upotrebi 11 jezika, da 5,4 odsto učenika pohađa školu na osam jezika, a da je za šest godina dato preko milion evra za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine.

„Ako vi mislite da je činjenica da vi imate pravo na vašu zastavu Saveta nacionalne manjine, a vi hoćete neku drugu, onda to govori koliko mislite da su realni problemi albanske manjine u Srbiji“ ocenila je Brnabić.

Kamberi je prokomentarisao da finansijska pomoć nije poklon, nego obaveza, a da nema važnijeg pitanja od identiteta.

U izlaganjima o drugim temama, poslanik Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić, pitao je da li će se pokrenuti odgovornost za zdravstveno stanje u julu u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, jer se, kako je naveo, „dva čoveka smenjuju na čelu novopazarske bolnice“, a rezultati su loši.

Premijerka mu je odgovorila da niko ne beži od odgovornosti, ali da sada nije trenutak za to, već će se o ličnoj odgovornosti razgovarati posle pandemijde. Ona je demantovala glasine da su hapšenja zbog korupcije u Novom Pazaru bila odložena zbog izbora.

Dok traje redovno zasedanje Skupštine Srbije, poslanici svakog poslednjeg četvrtka u mesecu imaju tri sata da postavljaju pitanja članovima Vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare