Definitivni razlaz Aleksandra Jovanovića Ćute i Nebojše Zelenovića, otvorio je pitanje kako će ove dve struje nekada jedne stranke dalje nastupati. Za Zelenovića se manje-više zna, jer je stranka Zajedno nedavno potpisala deklaraciju sa Demokratskom strankom, strankom SRCE i Rumunskom partijom, što daje naznake i njihove koalicije na narednim izborima. Kad je Aleksandar Jovanović Ćuta u pitanju, on i još dvoje članova Ekološkog ustanka sada će nastupati u Skupštini kao samostalni poslanici, osim ukoliko se ne priključe nekom drugom poslaničkom klubu. A ta mogućnost postoji.

Na osnovu svega što se prethodnih dana dešavalo, stekao se utisak da je saradnja Jovanovića i Zelenovića prekinuta zbog Fejsbuk stranice Ekološkog ustanka sa oko 75.000 pratilaca, koju je stranka Zajedno praktično preuzela. To je rezultiralo time što je Jovanović nedavno pokrenuo drugu stranicu Ekološki ustanak – Ćuta, a zatim objavio da se povlači sa svih funkcija u Zajedno.

Međutim, Fejsbuk situacija je samo dovela do kulminacije vrlo napetih odnosa između nekadašnjih kopredsednika stranke. Njihova mišljenja su se razilazila po mnogim pitanjima, pa je razlaz možda i logičan epilog. Ne treba zaboraviti i da nije bio, kako tvrdi, informisan o tome da je Zajedno, čiji je do juče bio potpredsednik, potpisala pomenutu deklaraciju sa DS, SRCE i Rumunskom partijom.

Što se njihove budućnosti tiče, situacija je trenutno takva da Zelenović ima poslanički klub sa pet poslanika, a Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović i Milinka Nikolić iz Ekološkog ustanka ostaju samostalni poslanici, jer nemaju dovoljno poslanika za formiranje poslaničkog kluba.

Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Što se članstva u skupštinskim odborima tiče, Jovanović u izjavi za Nova.rs kaže da stvari ostaju iste. On ostaje na čelu Odbora za zaštitu životne sredine i u Odboru za kulturu, i informisanje. Danijela Nestorović ostaje u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu gde je član i u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odboru za prava deteta, gde je zamenik člana. Milinka Nikolić ostaje u odborima za prava deteta i zaštite životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ...

“U Skupštini ćemo nastupati kao samostalni poslanici za sad, a to kako ćemo dalje rešavati pitanje našeg statusa, o to potom”, navodi jovanović za Nova.rs.

To što će nastupati samostalno u parlamentu, praktično znači da će Jovanović i ostali članovi Ekološkog ustanka imati znatno manje vremena da govore u Skupštini, a to u opozicionom delovanju nije mali problem.

Zato nije isključena mogućnost da se u budućnosti članovi Ekološkog ustanka priključe nekom postojećem ili sa još nekim poslanicima osnuju novi poslanički klub.

Aleksandar Jovanović Ćuta i Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kad je reč o onom delu opozicije koja učestvuje u organizaciji protesta “Srbija protiv nasilja”, nakon razlaza sa Zelenovićem, jasno je da nije moguća neka bliža saradnja Ekološkog ustanka ni sa Demokratskom strankom. Dakle, pred Jovanovićem su sledeće opcije: Zeleno-levi poslanički kub Ne davimo Beograd, Pravac Evropa koji predvodi Marinika Tepić, Narodna stranka Vuka Jeremića ili poslanički klub Narodni pokret Srbije koji predvodi Miroslav Aleksić.

Poslednje dve opcije možda su i najrealnije. Narodna stranka, zato što je Jovanović nedavno otvoreno podržao njihov predlog za održavanje refereneduma o Kosovu, dok je opcija Miroslava Aleksića nedavno prošla sličnu situaciju s cepanjem poslaničkog kluba.

BONUS VIDEO: Neverovatne scene u Skupštini, Ćuta se popeo na klupu, Orlić izgubio kontrolu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar