Sloboda Milić Bocara; Nova.rs

Dolaskom na vlast 2012. godine Srpska napredna stranka na čelu sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem građanima su obećali prosperitet, razvoj, bolji i bezbrižniji život. Umesto toga dominantan način funkcionisanja SNS vlasti u svim društvenim sferama postali su kriminal i korupcija. Rezultat dvanaest godina njihove vladavine su urušene institucije, zakoni i znanje. Preuzeli su velike gradove i sistemski ih urušavali, vladajući strahom uz pomoć svojih huligana kriminalca, osoba sa margina društva kojima su dali moć i svojih vernih saradnika od kojih su napravili "uspešne biznismene". Ovako je to izgledalo u Novom Sadu.

Slobodan Milić Bocara je bivši savetnik gradonačelnika Miloša Vučevića i ključna figura u nekoliko kontroverznih urbanističkih i nekretninskih transakcija koje su zauvek promenile lice Novog Sada. Pre nego što je postao Vučevićev savetnik, Bocara je bio neuspešni privatnik sa velikim dugovima, ali se njegov imovinski status drastično promenio od kada je počeo poslovati s Gradom.

Po struci tehničar vuče, odnosno mašinovođa, Bocara 2013. istovremeno postaje savetnik gradonačelnika, osnivač firme “ES capital 2013”, a zatim i vlasnik čak 300 građevinskih parcela u Novom Sadu. Bocarin uspon počinje eksproprijacijom poljoprivrednog zemljišta koje je grad Novi Sad, pod Vučevićevim vođstvom, otkupljivao po cenama znatno višim od tržišnih. Mnoge transakcije i urbanistički projekti u kojima je bio uključen odvijali su se uz promene urbanističkih planova koje su išle u njegovu korist, zahvljajući čemu se Slobodan Milić Bocara otisnuo u karijeru gradskog investitora.

Milićevo ime se od tada na sajtu APR “pretače” iz firme u firmu, a zajedno sa njim i “nenovčani kapital”, odnosno poljoprivredno zemljište . Svaki posao je rađio po istom principu: kupovao je jeftine njive na periferiji Novog Sada, vidovito znajuću da će prvi čovek Grada Vučević proceniti da Grad baš tuda planira da “protera” neku put, vodovod, gasovod … Takav primer je zemljište u kaćkom ataru, koje je grad otkupio za 113 puta veću cenu od realne​.

Slobodan Milic Bocara
Slobodan Milić Bocara foto: Nova.rs

Prema dokumentima koje je objavio portal Nova.rs, Grad Novi Sad je od firme „Es capital 2013“, čiji je vlasnik Milićeva supruga Biljana Milić, otkupio šest parcela na Adicama. Ove parcele su prvobitno bile poljoprivredno zemljište niske vrednosti, ali su nakon promene namene u građevinsko zemljište otkupljene po znatno višoj ceni.​Cena je tako narasla sa 33 dinara po kvadratnom metru na preko 7.000 dinara, što je izazvalo sumnje u trgovinu uticajem i namerno „pumpanje“ vrednosti zemljišta. Sporazum je ispred Grada potpisao zakonski zastupnik, a ispred “Es capital 2013” Biljana Milić, vlasnica pomenute firme koja je, koincidencijom, i supruga Slobodana Milića Bocare.

Ovaj sistem trgovine zemljištem omogućio je Bocari da postane vlasnik brojnih parcela u Novom Sadu, od kojih su mnoge kasnije preimenovane u građevinsko zemljište na kom je sagradio stambena naselja čija je vrednost paušalno procenjivana na 40 miliona evra.

Veze između Bocare i Vučevića sežu dalje od poslovne saradnje. Grada sa ovim uspešnim biznismenom. Većim delom svog finansijskog zamaha, Milić je bio savetnik Milošu Vućeviću. Upravo kao što je i Miloš Vućević, do svega dva meseca pre imenovanja za gradonačelnika Novog Sada, bio Bocarin lični advokat koji mu je pomagao u osnivanju novih firmi i prebacivanju kapitala. Kako je Nova.rs već pisala, ove firme su kasnije učestvovale u spornim poslovima s gradom, a često su na njihovom čelu bili ljudi bliski Bocari, poput njegove supruge.

Ove transakcije izazvale su brojne kritike i optužbe za korupciju. Pojedini opozicioni lideri su otvoreno govorili je govorli o „razrađenoj šemi“ između Bocare i Vučevića, tvrdeći da su grad i građani pretrpeli velike finansijske gubitke zbog preplaćenog zemljišta i manipulacija u urbanističkim planovima​​.Iako su optužbe za korupciju i trgovinu uticajem protiv Milića više puta iznošene, institucije nisu preduzele nikakve korake protiv njega, dok je Vučević negirao sve optužbe, nazvavši ih lažima usmerenim na “diskreditaciju njegovog tima i političkih saradnika”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare