Od decembra do aprila, odnosno za nešto više od četiri meseca, broj birača smanjen je za vrtoglavnih 226.000. Ovaj podatak prva je objavila CRTA, čime je otvorena još jedna runda pitanja šta se to dešava sa biračkim spiskom koji je od decembarskih izbora prilično kompromitovan. Zbog čega se odjednom brišu stotine hiljada birača, zašto baš posle izbora i kako to sve prolazi ispod radara? Na mnogo pitanja opozicija ima jednostavan odgovor - podaci dokazuju izbornu krađu, dok sa druge strane resorno Ministarstvo odgovara da su ovo samo sinhronizovani napadi i da je u sve (naravno) umešan lider SSP Dragan Đilas.

Kako je CRTA objavila u svom izveštaju, uvid u podatke s kraja marta pokazuje da je u malo više od tri meseca spisak smanjen za 41.110 birača. U sledećem preseku koji je sproveden krajem aprila trend smanjenja broja se nastavio, tj. postao još upadljiviji. Kako su objavili, broj birača za nešto više od četiri meseca od izbora smanjen je za čak 226.798.

U konkretnim brojkama to znači smanjenje sa 6.513.128 miliona koliko ih je bilo 19. decembra 2023. godine na 6.286.330 birača koliko je zabeleženo 24. aprila 2024. godine.

Pavle Dimitrijević, Raša Nedeljkov, Tamara Branković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od polovine birača koji su izbrisani iz javno dostupnog spiska zabeleženo je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, a trećina je izbrisana sa biračkih mesta u istočnoi južnoj Srbiji. Svega tri odsto birača je uklonjenjo sa biračkih mesta u Vojvodini, dok je iz Beograda odstranjeno svega dva odsto birača.

Iz CRTE potvđuju da su ovo neobjašnjive promene, s obzirom na to koliko je njihov obim i kratak vremenski interval u kojem su sprovedene.

PROČITAJTE JOŠ:

“Osim toga, vidljiva je i neravnomerna teritorijalna raspoređenost koja ukazuje da se ažuriranje biračkog spiska ne sprovodi automatski u svim gradovima i opštinama”, navodi se u izveštaju CRTE.

Opozicioni političar i kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović objavio je da ovo predstavlja brisanje tragova i da ja najviše smanjen broj birača u centralnoj, zapadnoj i istočnoj Srbiji zato što su se tamo održali izbori u 64 opštine.

“Ovoliko su SNS lopovi ukrali glasova na parlamentarnim i lokalnim izborima, bez Beograd i Vojvodine, gde će se pristupiti brisanju duplikata posle 2. juna. Odgovorno tvrdim, da kada se ovom broju doda srazmeran broj falš glasova iz Beograda i Vojvodine, da je SNS na parlamentarnim izborima stvorio pola miliona glasova prednosti”, napisao je Zelenović na društvenoj mređi Iks.

Prebivalište u Beogradu promenilo više od 40.000 građana

Više od 40.000 građana promenilo je prebivalište u dva navrata tokom 2022. godine. Svi oni su za novi grad izabrali Beograd i na njih se ne odnosi novi Zakon o jedinstvenom biračkom spisku koji je deo opozicije tražio i na kraju i dobio.

Kako se ispostavilo problem „fantomskih glasača“ time nije u potpunosti rešen, a njihov broj može da napravi razliku između pobede i poraza.

Na prethodnim izborima u Beogradu, održanim 17. decembra, Srpska napredna stranka predvođena Aleksandrom Vučićem osvojila 367.239 glasova podrške, dok je drugoplasirana lista na izborima bila opoziciona „Srbija protiv nasilja“ koja je osvojila 325.429.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Razlika od 41.810 glasača, koliko je SNS dobio više od SPN, neretko se dovodi u vezu sa preseljenjem birača, odnosno fantomskim glasačima koji su glasali u glavnom gradu Srbije, iako tu ne žive.

Mada nije poznata tačna cifra onih koji su namenski „prebacivani“ u najveći grad Srbije kako bi glasali za vladajuću stranku, ono što se sasvim sigurno za jeste da je između februara i marta, odnosno septembra i oktobra 2022. godine, više od 40.000 građana „preselilo“ u Beograd, stoji u podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavljenih kopredsedniku stranke „Zajedno“ Nebojši Zelenoviću početkom januara ove godine.

Nebojša Zelenović Protest Srbija protiv nasilja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, pomenuti podatak je bitan u kontekstu novousvojenog Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojim se zabranjuje glasanje na novom prebivalištu ukoliko je ono promenjeno posle 3. jula 2023. godine. U taj zakon nisu ušle promene pre jula prošle godine, a podatak koji je MUP dao Zelenoviću precizno daje informaciju oko promena prebivališta koje su se desile pre dve godine.

Bivši ministar odgovorio uvredama i naravno pomenuo Đilasa

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) kao odgovor na podatke iz izveštaja CRTE saopštilo je u aprilu da su navodi netačni.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Tadašnji prvi čovek ministarstva Aleksandar Martinović izjavio je da je taj podatak apsolutno proverljiv, a da su izveštaji sinhronizovani napadi od strane pulena predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilasa.

“Ovi sinhronizovani napadi nisu samo napadi na MDULS i MUP, nego na državu Srbiju i predstavljaju instrument tuđinske politike koji nema nikakav interes sa građanima Srbije”, rekao je Martinović.

BONUS VIDEO: Fantomski birači ali adrese prave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare