Foto: Profimedia

Vi se sigurno šalite sa nama?!

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Zar ćete opet da nam ovo priredite?

Ovo je peto veliko takmičenje na kojem Srbija učestvuje od 2006. godine, i opet želite da ga obeležimo nekim skandalom?

PROČITAJTE JOŠ

Da, ovo je pitanje za selektora i fudbalske reprezentativce Srbije?

Tražili su podršku pred početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj 2024. i dobili su je. Danima smo pisali pisali o fantastičnoj atmosferi, na kojoj su oni insistirali, na otvorenom treningu u Augzburgu imali su skoro 3.000 oduševljenih ljudi, na tribinama protiv Engleza u Gelzenkirhenu fantastičnu podršku… I sami su nam priznali da su osetili tu snažnu podršku.

Ali, po ko zna koji put su pokazali da ipak ne mogu da obuzdaju ego. Jer neki igrači vole Srbiju samo dok ne sednu na klupu, a neki selektori ne znaju kako se igračima saopštava da će sedeti na klupi i koliko dugo.

I otkriću čitaocima jednu istinu.

Danima nismo mogli da sastavimo, ili pretpostavimo, ili naslutimo tim Srbije zbog jednog velikog razloga – nismo znali ko će da se naljuti, i koliko jako, ako ga selektor Dragan Stojković ostavi na klupi.

Posle poraza od Engleza (0:1) niko nije ni slutio da će nešto pući u srpskom timu. Ok, nije bilo dobro prvo poluvreme, ali drugo nam je bar dalo nadu da Srbija može da izjednači, a ako ne ni to, a ono bar da kasnije, u naredenim mečevima na takmičenju, možda nadigra Dance i Slovence i prođe u drugi krug.

Foto: nordphoto GmbH / Denkinger / imago sportfotodienst / Profimedia

Umesto priče o tome kako su „orlovi“ naterali prvog favorita turnira da se grčevitio brani, mi smo saznali da je kapiten Dušan Tadić razočaran što je igrao 30 minuta, a da srećan nije ni Aleksandar Mitrović što je zamenjen u drugom poluvremenu.

I fudbalska reprezentacija Srbije sada očekuje podršku?

Da pišemo o čemu tačno? I da zanemarimo teme koje su oni sami inicirali?

Da sam selektor Srbije ja bih s Dušanom Tadićem razgovarao i pre objavljivanja spiska za Evropsko prvenstvo o mogućnosti da sedi na klupi. Znam da je kapiten, ali znam i s kim igramo, znam koliko mi treba, ja se pitam i odgovoran sam za odluke i rezultate, pa momče izvoli – ako želiš dobrodošao si, ako ne želiš, evo cveće, evo plaketa, jubilaran dres, izljubimo se i to je to.

Da sam na mestu Dušana Tadića, kapitena reprezentacije, možda se ni ja ne bih složio sa odlukama selektora, ali bih ih poštovao, baš kao što je rekao i Tadić da ih poštuje. Ali, o tome onda ne bih obaveštavao javnost. A, naročito ne bih rekao da sam najbolji ili najspremniji igrač u reprezentaciji. To mi nekako ne zvuči kapitenski, pa sve i da je najveća moguća istina.

Ali, dobro, Tadić je i ranije tokom reprezentativne karijere imao slične reakcije.

Nego da pojasnimo šta se zapravo desilo.

Izgubili smo, dakle, od Engleza i onda je kapiten rekao sledeće:

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

„Kapiten sam, lider sam, mislim da sam najbolji igrač ovog tima, bez lažne skromnosti. Teško mi je palo. Mislim da bih više mogao da pružim da sam igrao više od 30 minuta. Jesam iznenađen što sam ostao na klupi, pričao sam sa selektorom, obrazložio mi je odluku. Ja se ne slažem sa tim, imamo dobru konekciju, poštujem njegovu odluku, ali naravno da se ne slažem. Teško mi je bilo da gledam. Bilo je dosta situacija koje su bile kao stvorene za mene. Primio sam 10 lopti, mogao sam možda 100. Krivo mi je. Ja sam najspremniji igrač u ovoj ekipi. To sam i selektoru rekao. Pričali smo normalno, rekao mi je da misli da će biti zatvorena utakmica i da misli da ću ja da uđem u drugom poluvremenu i da rešim. Ali desio nam se brzi gol u prvom. Posle smo imali neke šanse, oni su usporili. Žao mi je zbog rezultata, mislim da smo mogli da uzmemo bod ili tri“, rekao je Tadić.

On se zatim osvrnuo i na izmenu Aleksandra Mitrovića.

„Nisam razgovarao sa njim. Igrač je ljut kad dođe do zamene. Pogotovo Mitar, koji je jedan od najbitnijih igrača za nas i kad je video da ja ulazim u igru, a da on nije na terenu. Bitno je da budemo zajedno, da se držimo, imamo još dve utakmice da probamo da prođemo dalje.“

Stojković je posle utakmice bio zatečen reakcijom Tadića.

Aleksandar Mitrović na meču Srbije i Engleske
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino)

„Uh, to nije dobro… To nije dobro ako je to rekao, to je bila moja odluka iz taktičkih razloga, želeo sam ga sa svežim nogama u drugih 45 minuta, radi se o taktici, ništa drugo.“

Potom je dodao da nema nikakve bure:

„Kakva, bre, bura… Dajte, bre, ljudi. Taman posla. Neće biti bure oko kapitena. Moja odluka, moje viđenje. Nema nikakve polemike oko toga. Ja donosim odluke. Nema tu prostora za polemisanje.“, rekao je selektor Dragan Stojković.

I tako, momci, vidite vi da l je bura ili nije, i da l ste sposobni da interes repezentacije stavite u prvi plan.

Podršku i dalje imate, u plasman u drugi krug i dalje verujemo, a sve ostalo je na vama.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare