Svima se nekada desilo da znaju reči određene pesme od početka do kraja, jer je vanvremenski hit, a da ne možemo da se setimo ko je peva.

Obično su to u pitanju izvođači ili grupe koje su imale samo taj jedan hit, ili je upravo ta pesma ostavila u senci sve druge radove tog izvođača, s obzirom na to da ga samo po njoj prepoznaju. Stranci za ovaj fenomen imaju čak i izraz „One-hit wonder“, što u prevodu znači – čudo sa jednim hitom.

PROČITAJTE JOŠ

To je situacija kada izvođač ili muzičar objavi pesmu koja „doživi“ momentalnu slavu i postane sama svoj brend.

Na domaćoj javnoj sceni ima mnoštvo onih koji su imali samo jedan veliki hit, a ubrzo nako toga su se povukli ili su imali manje hitove.

Pevača Goran Dimitrijadisa Dimu svi pamte po legendarnom hitu devedesetih, moćnoj pesmi „Nije mene dušo ubilo“ sa njegovog prvog albuma, posle koje nije imao većih hitova.

„Nikada nisam hteo da snimam po svaku cenu. Ja ne shvatam to da neko proda njivu ili neko drugo imanje da bi snimio CD. Ja muziku nikada nisam doživljavao kao trgovinu“, rekao je on jednom prilikom, kada je i otkrio da se stalno susretao sa pitanjima – „zbog čega nakon ovog hita nije nastavio u tom smeru?“.

Zoran Vanev je makedonski pevač koji je karijeru započeo 1993. godine kada je izbacio pesmu „Angela“. Deset godina kasnije je snimio prvi album na srpskom jeziku i tako stekao popularnost, a ponajviše zbog pesme „Južna pruga“. Ubrzo je prestao da se bavi muzikom i preselio se, a to je ostao jedini hit po kom je prepoznatljiv.

Ko se još našao na listi pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare