Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

Pokoji radnik, desetine novinara i snimatelja obeležile su posetu predsednika Srbije Kliničkom centru Srbije gde je obišao radove na izgradnji nove zgrade i rekonstrukciji postojeće kule. Predsednik se i ovaj put potrudio da pokaže svoju neposrednost i jednostavnost u komunikaciji, ali ostao je utisak da slučajni susreti nisu slučajni.

Sat vremena pred dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na gradilištu unutar Kliničkog centra  Srbije živo. Radnik obezbeđenja neprekidno revnosno tri puta upozorava već pristigle predstavnike medija da ne smeju sami da šetaju po gradilištu. Pokazuje im mesto gde je provera akreditacija i podela zaštitne opreme.

Svako duži fluorescentni prsluk i zaštitni šlem. Uz klasične bele zaštitne šlemove, na stolu stoji i nekoliko šlemova u roze boji.

Foto: Nova.rs

„To je za novinarke, mi pazimo na dame“ uz osmeh dobacuje radnik zadužen za podelu zaštitne opreme. Međutim, ne odgovara na pitanje da li je to po uzoru na ministarku građevine i infrastrukture Zoranu Mihajlović, koja je prva na gradilištu još pre nekoliko godina “prošetala” roze šlem.

Novinare u grupama obezbeđenje sprovodi preko gradilišta do četvertog sprata, čiji je obilazak planiran. Put preko gradilišta kojim sprovode novinare i kojim će kasnije proći predsednik za jedno gradilište izgleda dosta uredan. Nigde žice, daske ili ostataka materijala na putu.

Foto: Nova.rs

Da li je uvek tako uredno ili je sada pospremljeno zbog važnog gosta, ostala je tajna organizatora. Na četvrtom spratu priprema se prostor za obraćanje medijima. Razvlače se kablovi, priprema ozvučenje.  Kako su novinari i predsednikova prethodnica stigli, tako su se radnici lagano povukli. Ne žele da pričaju, a ni mnogo da se slikaju. Predsednikovo obraćanje novinarima pratili su sa distance.

Radnici sa distance prate predsednikovu posetu Foto: Nova.rs

Iako se većina radnika još pre dolaska gosta povukla, dvojicu predsednik tokom obilaska zatiče da rade na uređenju jedne od bolničkih soba.

„Kako posao? Srećan rad. Znam ja da vi radite za platu, ali želim još jednom da vam se zahvalim na trudu, jer posao koji radite je jako važan za zemlju“ kaže im Vučić prilikom rukovanja.

„Hvala vam na poseti“ odgovara jedan od radnika.

Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

I ova dvojica radnika ubrzo nestaju u nekima od sporednih prostorija, pa nismo mogli da dobijemo odgovor da li je susret sa predsednikom bio slučajan ili deo suptilne organizacije predsednikovog obilaska.

Vučić obilazi sobe. Znatiželjno zagleda šta je urađeno, interesuje se kako napreduju radovi.

Najviše na pitanja odgovara ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali tu su ako nešto treba da objasne i direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

Objašnjavaju da će u novu zgradu biti premešten Urgentni centar, deo hirurgije, plastična hirurgija,  neurologija, ortopedija, kardiohirurgija i još neka odeljenja.

Tu će biti najsavremenije operacione sale, četiri skenera, dve magnetne rezonance, četiri angio sale i najsavremenija laboratorija.

U većini soba i hodnika na četvrtom spratu još uvek su u toku radovi na uređenju. Sa plafona vise kablovi, vidi se još uvek izolacija, a na pojedinim zidovima panoi sa planovima i objašnjenjima i slike kako će sve izgledati ka se završi.

Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Međutim, dve sobe su u potpunosti sređene i opremljene kao ogledni primerci da predsednik može da vidi kako će izgledati kada za 11 meseci sve bude završeno.

Posle jednog kruga po budućim bolničkim hodnicima, predsednik stiže do mesta odakle se obraća novinarima. Negde u daljini ga posmatraju radnici, čiji je radni dan poremetio svojom posetom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare