Foto:FoNet/kabinet predsednika/Instagram

"Godinu, koja se konačno završava, pamtićemo po terminima struka, PCR, krizni štab, ali i po sloganima - da su naredne dve nedelje ključne i da predaja nije opcija. Profesionalci nisu gubili vreme, za kampanju je lansiran slogan "Za našu decu ". Lansiran, iskorišćen i ostao. Deca su jedno od pouzdanih utočišta kada je priča prazna, i kada se ne nudi ništa drugo. Gledali smo taj film i ranije, ali se tadašnja opozicija, a današnja vlast bunila zbog zloupotrebe dece. Da li je zloupotreba samo kada nije naša, a sve ostalo je briga. Ili, kako nas je predsednik u Zaječaru podsetio, da je odavno zaboravio na fer plej," kazala je Jelena Obućina na početku priloga u emisiji "Pregled dana", u kojem glavnu ulogu igra upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Reporterka: Jasmina Dobrilović

Aleksandra Vučića u Zaječaru su dočekala deca. Najpre mu je prišao dečak, Vučić ga je poljubio, a jedna žena je predsedniku poručila: „sve najlepše vam želimo u Novoj godini i da ovako nastavite da radite i dalje“.

Foto:FoNet/kabinet predsednika/Instagram

„Ja sam samo radio svoj posao, a vas dvoje ste ti koju ovu školu činite lepom, a mi smo samo malo para dali da vama bude lepše ovde, a vi ste ti koji ovu školu čine lepom“ rekao je Vučić juče u Zaječaru, dok se u pozadini čula žena koja kaže:

„A vi ste ti koji nam pomažete da budemo lepi“.

Po svemu sudeći, slike koje smo videli u Zaječaru govore da kampanja “Za našu decu” nikada nije prestala. Naime, postavlja se pitanje, šta će predsednik Srbije u školi u toku raspusta i epidemije korone? Ili, ako je već došao u školu zašto su tu dovedena i deca?

Pretpostavljamo, da se lično uveri kako radi svetlo u obnovljenoj školi i da proveri da li je tabla dovoljno visoko postavljena.

„Ja sve vreme mislim kako su table niske, znaš, ali zaboravljam da tu idu deca do petog razreda“, rekao je Aleksandar Vučić, a zatim mahnuo „spontano“ okupljenim roditeljima i deci.

Nije preskočio ni da udali savet kao student Visoke sportske i zdravstvene škole.

„Nemoj da se umoriš na početku, sačuvaj snagu gore za srednju promenu da vodiš računa i na levo i na desno kad ideš i da zagradiš, ajde…“, rekao je Vučić.

Naravno, pred decom je pokazao i svoje sportske sposobnosti, ali ovog puta bez postavljanja rampe, a veliki broj kamera pratio ovaj događaj.

Stoga, da li poseta Zaječaru pokazuje da Vučić igra fer plej ili da opet koristi decu za dobijanje političkih poena?

„Govori mi da smo na terenu eksploatacije dece u funkciji političke promocije i ovo je konvencijom o zaštiti dece i našim republičkim zakonom o porodici definisano kao nešto što nije dozvoljeno i nije dozvoljeno ne zato što je tako neko želeo ili hteo već zato što se na ovaj način ugrožavaju najbolji interesi dece“, kaže Nevena Čalovska psihotarapeut.

„Ja to vidim kao jedno oprobano propagandno sredstvo koje koriste mnogi političari. Dakle, deca su veoma atraktivna scenografija i upravo zato se to smatra političkom manipulacijom koja ne bi trebalo da bude dozvoljena. Dakle, mnogi političari vole da se slikaju sa decom, da grle, da ljube decu i mnogi bi to želeli da rade, ali im to jednostavno nije dozvoljeno“, kazao je Dragan Popadić socijalni psiholog.

Podsetimo, Vučiću je bio glavni akter daleko drastičnije situacije, kada je pre dve godine tokom epidemije gripa i zabrane posete bolnicama sa novinarskim ekipama ušao u sobu teško bolesnog deteta, iako je dobro znao da time ugrožava dete, ali ga ništa i niko nije sprečio da se fotografiše sa njim… Na zahtev roditelja, kako je objašnjavao…

„Tu nije problem šta je Aleksandar Vučić uradio, već je problem u tome što je celokupna svita koja je sa njim bila, gde je bio ministar zdravlja, direktor bolnice i mnogi drugi, su apsolutno bez ikakvog komentara pustili da on to uradi“, napominje Popadić.

Nevena Čalovska kaže da „imamo iskustvo poslednjih nekoliko godina i ovo što se sada dešava da apsolutno granica nema“.

„Odnosno da postoji zloupotreba pozicije u rušenju granica a s druge strane, drugim ljudima se granice jako se insistira da se poštuju i bivaju sankcionisane tako da zaista imamo jednu neravnopravnu situaciju u društvenoj zajednici“.

Izgradnja nacionalnog stadiona, prema najavama, biće u nekoliko gradova, ali samo su u Zaječaru – izbori na proleće. Lokalni, ali znamo da se predsednik i na njima kandiduje, a ako se neko zapitao zašto je posle novogodišnje konferencije, koja se ni po čemu nije razlikovala od redovnih, Aleksandar Vučić i dalje aktivan svakodnevno, odgovor je – konstantna kampanja

„To je nastavak nekažnjene kampanje. Niko nije sankcionisao kampanju koja je i nelegalna i nemoralna jer podseća, ne podseća, nego je kopirana kampanja nemačkih nacionalsocijalista iz 36 godine. Pošto niko nije reagovao, on je nastavio istu priču. Nažalost, ne reaguje ni UNICEF, dakle, postoje neki propisi, pravila kodeksi koje UNICEF govori o zabrani upotrebe dece u političke svrhe“, kaže Cvijetin Milivojević politikolog.

Milivojević podseća da postoje kodeksi koje su političke stranke potpisale još devedesetih, ali je problem izostanak reakcije na ovakva ponašanja kod institucija, koje bi morale da vode računa o pravima deteta.

„Zato on može bez problema da nastavi kampanju na kampanju koja mu je već rezultovala tom pobedom nad ovim nelegalnim izborima koji su bili 21. juna“, kaže Milivojević.

Novi izbori Srbiju čekaju za nešto malo više od godinu dana. Čini se da ima dovoljno vremena da svi oni kojima je posao da štite prava dece reaguju i da pokažu da su u svom poslu profesionalci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare