Nakon ulaska u vlast na lokalnom nivou, sve je izvesnije da će Zavetnici činiti i republičku vlast, a da će njihova predsednica Milica Đurđević Stamenkoviski dobiti fotelju u Nemanjinoj 11. Potencijalno ministarsko mesto za predsednicu Zavetnika moglo bi se tumačiti kao nagrada za razbijanje desnice pre decembarski izbora, ali i kao upozorenje Branimiru Nestoroviću i njegovom pokretu koji tek ulazi u partnerski odnos sa naprednjacima.

Pre izbora, Zavetnici si bili pod lupom javnosti zbog optužbi da su bliski vlastima i da rade na štetu opozicije, jer su direktno učestovali u odluci da ne dođe do ujedinjenja desnice.

Uoči decembarskih izbora Zavetnici, suprug Milice Đurđević Stamenkovski i visoki funkcioner te partije Stefan Stamenkovski direktno je uticao na to da ne dođe do koalicije na desnici jer je u poslednjem trenutku stopirao dogovor oko ujedinjenja Novog DSS-a, POKS-a, Zavetnika i Dveri.

I nakon izbora, reflektor javnosti usmeren je ponovo ka Zavetnicima zbog istih sumnji, ovoga puta zbog toga što je ta vanparlamentarna stranka na korak do ulaska u buduću Vladu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je sve (opet) počelo?

Da ponovo postoje simpatije između Zavetnika i SNS prvi je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je gostujući na TV Prva javno pohvalio Milicu Đurđević Stamenkoviski.

„Video sam mnogo talentovanih ljudi poput Milice Đuređević koje bih voleo da vidim u SNS-u, ali naravno u toj žestokoj borbi ponekad pogrešite ali taj talenat.Voleo sam da je vidim i pre sedam osam godina u redovima SNS-a, ali potrebno joj je sazrevanje i iskustvo, verujem da će žena dobiti priliku da to uradi u budućnosti“, rekao je Vučić.

Talentovana Milica srdačno je odgovorila predsedniku.

“S obzirom na to da je reč o figuri sa najvišim političkim autoritetom u državi, ono što je rekao doživljavam kao priznanje“, izjavila je ona.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Ivan Dinić/Nova

Međusobno uvažavanje i priznanja nastavila su da se nižu pa su tako na lokalnom nivou Zavetnici ušli u vlasti sa SNS-om u Kuršumliji, Kruševcu, Vlasotincu i Trsteniku.

Međutim, prema informacijama portala Nova.rs izvesno je da će se Đurđević Stamenkovski naći u Nemanjinoj 11, što bi donekle i ispunilo predsednikovu želju staru gotovo deceniju.

Takvu mogućnost u intervjuu za režimski tabloid “Alo!” ona nije demantovala, naprotiv, poručila je da je za odbranu nacionalnih interesa spremna da plati cenu saradnje s vlastima.

Da li je to skupa cena ili pak nagrada za razbijanje desnice?

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže za portal Nova.rs da u jednu ruku to jeste nagrada.

Foto: Nova

“Svi vide da su Zavetnici time što su po nalogu sa Andrićevog venca rušili objedinjavanje desnice, platili ceh i pali ispod cenzusa. Kada bi ih Vučić prepustio sudbini onda bi se zabrinuli i oni koji mu služe a još mu poprilično trebaju. Zato Milici Zavetnici i njenim preostalim sledbenicima nudi razne pozicije u sistemu, od lokala do republičkog nivoa. To je manje nagrada za njih – jer Vučić lako zaboravlja šta mu je ko učinio kada procenjuje da mu više ne treba – a više poruka Nestoroviću i njegovoj grupi „Mi glas iz naroda“”, kaže Anđelković.

Nagrada za Đurđević Stamenkovski mogla bi da stigne najkasnije do kraja marta, jer se prema najavama premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić očekuje formiranje Vlade najkasnije do kraja narednog meseca.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar