Foto:FoNet/Milica Vučković; M.A./ATAImages; Milos Tesic/ATAImages, Ivan Dinić/Nova, Filip Krainčanić/Nova.rs

Moglo bi se reći da su stranake koje nisu prešle cenzus pošle različitim putevima, ili možda bolje, svako svojom politikom. Jedni su se povukli iz javnosti, neki nikada aktivniji - da objasne kako je desnica razbijena zbog onih koji su prešli cenzus, dok se usput približavaju Srpskoj naprednoj stranci. Drugi se prekomponuju, pa su tako na pomolu nove koalicije sa starim partijskim drugovima. A treći? Oni izgleda ništa, kao i do sada.

Pet partija koje nisu prešle cenzus, vode veoma zanimljive političke živote od kada su spoznali svoju realnost, a to je da im je u 2023. godini cenzus od 3 odsto bio nedostižan.

Stranke Dveri, Zavetnici, Narodna stranka, Dosta je bilo i Socijaldemokratska stranka krenuli su svako svojim putem. Nekima se putevi ukrštaju, a neki su krenuli stranputicom. Ko kako voli.

Dveri i Zavetnici

Dojučerašnji dvojac Zavetnici i Dveri, koji je činio koaliciju “Nacionalno okupljanje” krenuo je različitim putevima. Najpre je saopšteno, nekoliko dana nakon izbora, da koalicija pod tim nazivom više ne postoji.

“Osnivači ove koalicije (Srpski pokret Dveri i Srpska stranka zavetnici) ubuduće će nastupati samostalno i samim tim snose pojedinačnu političku odgovornost za stavove izrečene posle 30. decembra prošle godine,” navedeno je u njhovom saopštenju.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Kako se koalicija raspala, tako su se i stavovi razišli.

Predsednik Dveri Boško Obradović dao je ostavku na čelu stranke i povukao se iz javnosti. Na poslednjoj konferenciji za medije koju je održao krajem decembra rekao je da će svoj politički angažman nastaviti na lokalu, u svom rodnom gradu – Čačku.

„Zbog velikih republičkih tema zanemario sam grad u kome sam rođen i fizički i politički, u kome sam pod svojim imenom i prezimenom na čelu Dveri zajedno sa svojim saborcima iz gradske organizacije u Čačku na prošlim lokalnim izborima na kojima smo učestvovali 2016. godine osvojio 25 odsto glasova. Teško sam se ogrešio o Čačak i koristim se ovom prilikom da se na ovom poslednjem javnom obraćanju do daljeg izvinim mojim sugrađanima. Uvek je nešto drugo bilo preče od lokalnih tema, a i ja sam umislio da sam neki veliki nacionalni lider, a da nisam završio osnovnu političku školu, a to je pobeda u svom rodnom mestu“, kazao je Obradović.

I dok se Obradović, zbog političkog neuspeha (2,76 odsto) povukao sa čela stranke ali iz javnosti, Milica Đurđević – Stamenkovski nije ništa od navedenog.

PROČITAJTE JOŠ:

Naprotiv, medijski nikada aktivnija ili što bi sama za sebe rekla konstruktivna. Tako od televizije do televizije sa nacionalnom frekvencijom luta i napada opozicione kolege u prvom redu predsednika Novog DSS-a, Miloša Jovanovića, kog optužuje za neuspeh desnice na izborima.

U seriji izjava, ali i nastupa u televizijskim emisijama, ona optužuje Jovanovića i da je “privezak Dragana Đilasa”.

“On je otvoreno tražio da se obavežemo na podršku za formiranje tehničke Vlade sa svim prozapadnim strankama. Mi vidimo sada u njegovim nastupima nakon izbora da se on praktično ponaša kao nevladina organizacija koja konkuriše za projekte kod evropskih fondova, on na taj način konkuriše za projekte kod koalicije “Srbija protiv nasilja”, odnosno kod Dragana Đilasa”, rekla je ona u jednom od televizijskih nastupa.

Paralelno sa nesuglasicama koje ima sa opozicionim predstavnicima, odnosi između Đurđević Stamenkovski i vladajuće, Srpske napredne stranke, krenuli su uzlaznom putanjom kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo da ona bude deo njihove stranke, na šta se Stamenkovski se kurtoazno zahvalila.

„Naša odgovorna politika i državotvorna logika, sigurno je opredelila predsednika republike da se pohvalno izjasni o mom radu. S obzirom na to da je reč o figuri sa najvišim političkim autoritetom u državi, ono što je rekao doživljavam kao priznanje“, izjavila je ona za N1.

DJB, SDS i Narodna stranka

DJB i SDS na prethodnim izborima nastupile su zajedno i ostvarile rezultat od 1,18 odsto, a Narodna stranka u samostalnom nastupu došla je do 0,88 odsto.

Kompletno rukovodstvno Narodne stranke zbog izbornog neuspeha podnelo je ostavke, u DJB i SDS niko.

Foto: A.K./ATAImages, Stefan Tomasevic/ATAImages

Mada je, da ne grešimo dušu, Boris Tadić kao predsednik SDS-a ponudio svoju ostavku, ali Glavni odbor te stranke nije prihvatio. Što se kaže – ja kao hoću, a oni mi kao ne daju.

Između ove tri stranke došlo je do prekomponovanja koalicionih sporazuma, pa su tako pre nekoliko dana Vladimir Gajić iz Narodne i Predsednik DJB Saša Radulović informisali javnost da će te dve stranke na predstojećim lokalnim izborima nastupiti zajedno.

„Idu nam lokalni izbori i moramo da pobedimo u centralnim gradskim opštinama, da bi nakon toga pobedili u Beogradu i Republici“, kazao je Radulović.

Tako su bivši partijski saborci Radulović i Gajić postali koalicioni. Podsetimo, Gajić je bio član DJB-a do 2017. Godine.

Vladimir Gajic
Vladimir Gajić Foto:FoNet/Milica Vučković

Dojučerašnji koalicioni partneri DJB-a, poručili su da im je drago zbog novoformirane koalicije i da pozdravljaju takvu odluku. Kako će oni delovati u narednom periodu nije poznato.

Kada se sve sabere i oduzme društvo ispod cenzusa brzo je zavidalo rane izbornog neuspeha i krenulo dalje, svako svojim putem.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar