Iako su se deklarisali kao opozicija režimu SNS i SPS, predstavnici stranke Zavetnici poslednjih dana učestvuju u formiranju lokalnih vlasti u Kruševcu, Vlasotincu i Kuršumliji. Time su ponovo na velika vrata otvorili pitanje da li su prava ili konstruktivna opozicija, odnosno “po meri” režima.

I pre izbora, Zavetnici si bili pod lupom javnosti zbog optužbi da rade na štetu opozicije, jer su direktno učestovali u odluci da ne dođe do ujedinjenja desnice, dok su njihovi članovi neretko odlazili na gostovanja na nacionalnim frekvencijama gde ostali opozicionari dolaze jednom u nekoliko godina.

Za sada u tri lokalne samouprave, konkretno Kuršumliji, Vlasotincu i Kruševcu u vlasti će biti i Zavetnici, vanparlamentarna partija na desnici čija je dugogodišnja liderka Milica Đurđević Stamenkovski.

Foto:Milos Tesic/ATAImages.

Iznenađujuće loš rezultat na decembarskim izborima privremeno je sklonio zavetnike iz fokusa javnosti, ali su se ponovo vratili ulaskom u organe lokalnih vlasti.

Za sada su u pitanju tri grada i opštine, što ne znači da je to konačan spisak lokalnih samouprava u kojima će zavetnici činiti vlast.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Milos Tesic/ATAImages

U koaliciji sa Dverima na parlamentarnim izborima zavetnici su doživeli pravi izborni fijasko, budući da neće biti ni u republičkom ili gradskom parlamentu. Sa druge strane, tamo gde su prisutni, tu je saradnja sa naprednjacima prihvatljiva.

Šire posmatrano, nije preveliko iznenađanje što su zavetnici odlučili da povuku potez kojih ih približava dubljoj saradnji sa naprednjacima.

Uoči dočeka Nove godine 31. decembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je Đurđević Stamenkovski da je izuzetno talentovana i da je šteta što nije deo deo SNS. Umesto ograde od tih izjava, liderka Zavetnika poručila je da joj imponuje da joj stižu pohvale sa takvog mesta. Ipak, isključila je da će da preći u SNS.

Foto:Aleksandra Petrović

Istorija koketiranja sa vlastima: Gostovanja na Hepiju, poslanici na “pozajmici” iz SNS i krah ujedinjene desnice

Odluka da uđu u vlast sa naprednjacima nije bila jedina koja je išla direktno ili indirektno u prilog tezi da zavetnici povlače poteze koje SNS želi da vidi. Uoči decembarskih izbora, zavetnici, odnosno suprug Đurđević Stamenkovski i visoki funkcioner partije Stefan Stamenkovski direktno je uticao da ne dođe do koalicije na desnici.

Već u izbornoj noći bilo je jasno da je pomenuta odluka uticala da opozicija ne formira vlast u Beogradu.

Da su zavetnici imali duboke veze sa naprednjacima potvrđuje i slučaj Dragana Nikolića, bivšeg poslanika zavetnika koji je dva puta bio i član SNS. Okarakterisan kao poslanik na “pozajmici”, koji se vratio u redove naprednjaka, Nikolić je bacio sumnju da zavetnici nisu u velikom ideološkom i političkom sukobu sa naprednjacima.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Konačno, ne treba zaboraviti da je politički uspon Đurđević Stamenkovski počeo zahvaljujući gostovanjima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, konkretno Hepi televizije.

Time je zavetnicima dat medijski „vetar u leđa“ i otvoren put ka glašačkom telu, što drugi opozicionari imaju retko ili nikada.

„Zavetnici imali simpatije režima, ne bi bilo iznenađenje da budu u vlasti“

Politički analitičar Cvijetin Milivojević podseća da su Zavetnici nastali za vreme vlasti SNS i da je u pitanju konstruktivna opozicija. Prema njegovim rečima, to je opcija “po meri” vlasti i napominje da su se liderka Zavetnika i Aleksandar Vučić na kraju “ofirali kroz uzajamne izlive ljubavi”.

Cvijetin Milivojević Foto: Ivan Dinić/Nova

Kako objašnjava za Novu, nije iznenađenje što zavetnici ulaze u lokalne vlasti u nekoliko opština u državi.

“Iz vizure vlasti to je deo opozicije na koje računaju da mogu da odvuku deo birača ili da na drugoj strani, ako se ukaže prilika prave sa njima vlast. U pitanju je opozicija po meri vlasti. Zavetnici su nastali kao stranka za vreme mandata SNS. Imali su simpatije ovog režima, da li direktno ili indirektno, manje je važno. Na kraju, sami ste videli, ofirali su se uzajamnim izlivima ljubavi Vučića i MIlice Đurđević Stamenkovski”, ističe Milivojević za Novu.

Prema njegovim rečima, Zavetnici su uradili veliku stvar za vlast time što su onemogućili ujedinjenje desnice.

Boško Obradović, Zoran Zečević, Vojislav Mihailović, Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

“Izbori pokazuju da bi jedinstvena lista bila iznad 15 odsto podrške, što bi uz glasove ostatke opozicije stvorilo mogućnost da se čak i vlast formira. Takva “zasluga” mora se ceniti, zbog čega će neki biti i nagrađeni. Ne bi me iznenadilo da zavetnici uđu u vlast sa naprednjacima”, jasan je Milivojević.

Odbori zavetnika protiv odluke da se uđe u koaliciju sa SNS

Iako su zavetnici podržali naprednjake i socijaliste u tri lokalne samouprave, među njihovim odborima vlada veliko nezadovoljstvo i otpor zbog takvih odluka.

Kako Nova saznaje, odbori su negativno reagovali zbog direktiva sa vrha stranke da uđu u koaliciju sa SNS i SPS, što dodatno potvrđuje tezu da rukovodstvo i članstvo Zavetnika imaju drugačiju viziju kako treba da izgleda budućnost stranke.

BONUS VIDEO: BG izbori: Čekajući rasplet i Jerkovićevu odluku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare