Aleksandar Vučić Foto:prinrscreen/Prva TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji Prva rekao je da je na Bezbednosnom forumu u Minhenu pružio podršku supruzi Alekseja Navaljnija, Juliji iako je među poslednjima ustao i nije aplauzom pozdravio njeno prisustvo nekoliko sati nakon što je stigla vest da je Navaljni preminuo u zatvoru u Rusiji.

Nakon bezbednosnog foruma u Minhenu na kom je učestvovao predsednik Vučić, on je na televiziji Prva govorio o temi koja je obeležila taj događaj a to je smrt ruskog opozicionara Aleksaja Navaljnija.

„Tragično je kada mlad čovek izgubi život. Nisam istražni organ, ne bih da govorim o tome. To je posao političkih analitičara, a ne predsednika zemlje. Pozicija će nam biti teža, nemam sumnje“, rekao je on.

Aleksandar Vučić Foto:prinrscreen/Prva TV

Vučić je govorio i o razlozima zbog čega nije pozdravio aplauzom kada je supruga Navaljnija, Julija Navaljni, govorila na forumu.

„Sedeo sam u prvom redu gde sede predsednici država, odjednom je sela neka žena pored mene, nisam imako pojma ko je. Kriv sam zato što nisam znao ko je žena. Rekli su imamo specijalnog gosta Julija Navaljni. Izjavio bih saučešće možda bih pogrešio jer je rekla u drugoj rečenici da joj ne izjavljaju saučešće. Uradio sam sve onako kako pošten čovek pruža pijetet osobi koja je izgubila nekog bližnjeg“, kazao je Vučić.

Govoreći o Rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji Vučić je rekao da je EU zbog toga izgubila podršku od 10 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Vučić je kritikovao i svoje saradnike u Vladi Srbije rekavši da su lenji.

„Ljut sam kad vidim da mnogi u izvršnoj vlasti to ne razumeju. Ne tražim od njih da svaku subotu i nedelju budu zauzeti, ali tražim da imaju manje neradnih dana nego obični ljudi. Ana je vredna, ima još nekih koji nisu lenji. Ali mnogima nisam zadovoljan. Ne razumeju težinu zadatka pred nama, da bi to bilo čudo. To bi značilo da imamo 100 milijardi evra BDP rekao je Vučić.

Komentarišući ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da još uvek ne postoji rešenje ali da će obavestiti javnost o tome kada bude bilo rešenje.

„Tražimo rešenje. Neko će biti pozvan u Brisel“ kazao je on.

Takođe, ponovo je napao međunarodne političare Mihaila Rota predsednika Odbora za spoljnu politiku Bundestaga i evroposlanika Andreasa Šidera.

„Rot, koji je sa Šiderom najveći protagonista Kurtija. Međutim kada Kurti sebi podigne spomenik, posle dve godine, to je valjda dokaz bliskosti sa idejama Rota i partijom Đilasa, pa je to valjda dokaz vrhunca vladavine prava“ rekao je Vučić.

Vučić: Imamo većinu u Beogradu

Komentarišući konstitutivnu sednicu grda Beograda koja je zakazana za sutra Vučić je rekao da o tome razgovara sa Anom Brnabić, Milošem Vučevićem i Aleksandrom Šapićem.

„Razgovaramo Šapić, Ana i Miloš o tome. Želeo sam da razgovaram sa Nestorovićem oni ne žele da razgovaraju. Po mom mišljenju on se ne ponašaju se odgovorno“ kazao je Vučić.

Da li će biti izbori ponovljeni Vučić nije konkretizovao, ali…

„Mi imamo većinu u Beogradu, o tome će da govore oni“ kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:prinrscreen/Prva TV

I osvrnuo se na 2008. godinu.

„Imamo većinu, ali sećate se 2008. kada sam kao kandidat SRS potpisao sporazum za koaliciju SPS? Kad su završeni izbori Đilas nije imao većinu, već mi, ali oni su napravili legalnu većinu i ukrali volju naroda. To je bio dan kada je Đilas opljačkao Beograđane, jer je legitimna volja bila na drugoj strani. Oni su to preoteli. Ja sam se pojavio na sednici i čestitao im, jer je legalno.  Ja ne želim da mi budemo lopovi koji kradu biračku volju. Ima i drugih poslanika koji će nam dati većinu, imamo legalnu većinu i dobrim delom legitimnu“ dodao je Vučić.

Govoreći o tome ko će dati većinu i da li će to biti odbornici liste „Mi- glas iz naroda“ Vučić je rekao je da nisu samo oni u pitanju, ali nije dalje govorio o tome ko su ti odbornici.

Vučić je rekao da će sačekati mart da vidi da li postoji legitimna većina, ako ne ide se na nove izbore.

Iako je bilo najavljeno da će Vučić u emisiji govoriti o osnivanju Pokreta za državu i budućoj Vladi to se nije desilo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare