"Prašina" koja se podigla zbog toga što evroparlamentarac i specijalni izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik nije želeo da uključi Telekom u svoj izveštaj, predstavlja samo još jednu u nizu afera koje su povezane sa državnim Telekomom. Kampanja protiv SBB, raniji izveštaji Evropskog parlamenta u kojima se kritikuje rad ovog preduzeća, kupovina prava na prenos Premijer lige od vrtoglavih 600 miliona evra i kupovina medija samo su deo spornih poslova ovog operatera koji je na sve načine pokušao da potisne konkurenciju, otvoreno sarađujući sa vladajućom SNS.

Poslednja afera u koju je upleten Telekom odnosi se na predlog evroparlamentarca Vladimira Bilčika, koji je, prema saznanjima N1, zatražio da se ovo državno preduzeće ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije.

Iako je Bilčik pokušao da izostavi iz izveštaja delove koji se odnose na Telekom, kroz amandmane drugih poslanika, u izveštaju će se naći i delovi koji se odnose na ovu državnu kompaniju. Sa druge strane, Bilčik nije želeo da odgovara na pitanja novinara da li je zaista ovo i tražio, kao i koji su mu bili motivi za tako nešto.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Pored toga, kako je Nova objavila, Bilčik se 29. marta sastao sa predstavnicima Telekoma, dok su dan ranije sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju sastanak imali vlasnici Kurira, odnosno predstavnici Adria Media Grupe i Eurokativ Srbija.

Afera sa izostavljanjem Telekoma iz izveštaja samo je nastavak dugogodišnjih brojnih negativnih stvari sa kojima se dovodilo u vezu ovo državno preduzeće, koje je neretko sve to radilo kako bi u potpunosti ugušilo konkurenciju.

Trougao Kopernikus-Telekom-Mondo i faktor Igor Žeželj

U avgustu 2020. godine, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je ugovor o saradnji Telekoma i kompanije Wireless Media u vlasništvu Igora Žeželja, kojim se Telekom obavezuje da, bez učešća u vlasništvu, ulože 38 miliona evra u Žeželjevu firmu Mondo Inc. Ovim ugovorom je Telekom Srbija praktično poklonio portal Mondo Žeželju, koji je bio u njihovom dugogodišnjem vlasništvu, i obavezao se da uloži pomenutih 38 miliona evra.

Igor Žeželj Foto: printscreen instagram@igorzezelj

Osim toga, sa Telekomom odavno sarađuje i kompanija Kopernikus, čiji je vlasnik Srđan Milovanović, a koji se dovodi u vezu sa SNS. Naime, njegov brat, Zvezdan, član je SNS i dugo je bio poverenik naprednjaka za Niš. Na mestu poverenika SNS u Nišu Zvezdan Milovanović je od 2016. godine, a do tada se uglavnom pominjao kao jedan od vlasnika TV Kopernikus.

Kopernikus je inače vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – TV Prva i B92, a u centru pažnje našla se i kada je Telekom Srbija kupio kablovskog operatera “Kopernikus technology”, čiji je Srđan Milovanović bio suvlasnik. Telekom je nakon toga odmah potvrdio potvrdio da je vlasništvo u „Kopernikus Techonology doo“ kupio za 1.000 evra po korisniku kojih je oko 200.000, a što otprilike iznosi 200 miliona evra. Međutim, u odgovoru Insajderu Telekom tvrdi da je iznos manji.

Vlasnici „Kopernikus Techonology“, da bi prodali firmu Telekomu, morali su prvo da ponude jedan drugom deo vlasništva – kako bi ispunili pravo preče kupovine. Sastavili su dokumentaciju u kojoj formalno nude jedan drugom vlasništvo u firmi i odbijaju ponudu.

Pročitajte još...

Profesor FEFA i član SDS Goran Radosavljević to je ocenio kao veliki rizik za kompaniju koja je tu investiciju „debelo“ pretplatila. Sa druge strane, potpredsednica SSP govorila je da je Kopernikus kupljen po 15 puta većoj ceni od procenjene vrednosti, te da je zatim vlasnik tog operatera novcem od prodaje kupio „dve televizije koji nisu bile direktno pod šapom SNS“ TV Prva i B92.

„Kada se sve ovo zakuvalo, mi saznajemo da Telekom nastavlja da plaća dodatni novac dvema nacionalnim televizijama, istom privatniku kom su već obezbedili pare da za korist režima kupi te dve privatne televizije, a sve sa namerom da se korisnici skinu sa SBB-a i prebace na Telekom“, rekla je Tepić.

Prenos Premijer lige platili 600 miliona evra, a gledanost 1,5 odsto

Još 2021. godine, državni Telekom otkupio je prava na prenos Premijer lige i tu investiciju platio neverovatnih 600 miliona evra. Podsećanja radi, najkvalitetnija liga Engleske se godinama emitovala na Sport klubu, odnosno SBB operateru, da bi Telekom odlučio da ponudi znatno veću sumu i dobije ekskluzivna prava na prenos. Telekom je za ovu investiciju dao 100 miliona po sezoni.

Prilikom žalbe na amandmane, Telekom je u svojoj odbrani želeo da pokaže da nema koncentranciju medija i da je gledanost Arene 1,57%. To znači da je neverovatnih 600 miliona evra novca svih građana Srbije dato za gledanost televizije od 1,57 odsto.

Predsednik Aleksandar Vučić komentarisao je ranije cenu po kojoj je Telekom kupio ta prava i poručio da je cena tolika jer su „vlasnik SBB Dragan Šolak i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u prvom krugu ponudili više“, ali to, kako je naveo, „nisu uradili u drugom krugu“.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Čitav taj deo političke scene u stvari je takozvana lob varijanta – ako nam prođe nešto da mi iskonstruišemo i imamo pare za sebe – a ako nam ne prođe, da posebno nekog ko ima deo državnog kašpitala i ne propusti utakamicu… već se bore za svoje mesto pod suncem – onda njih treba staviti na stub srama“, rekao je Vučić pre gotovo dve godine.

Telekom se već pominjao u izveštajima EU zbog vlasništva i koncentracije u medijima

Iako je prema informacijama N1, Bilčik želeo da prikrije u svom izveštaju informacije vezane za Telekom, ovo državno preduzeće već se nalazilo u izveštajima Evropskog parlamenta I to u nekoliko navrata.

U oktobru 2022. godine prvi put se našlo i u izveštaju Evropske komisije i to njeno vlasništvo u medijima, odnosno koncentraciju na medijskom tržištu.

„U toku je nekoliko sudskih sporova i postupaka u kojima su Telekom Srbija, čiji je većinski akcionar država, i privatne kompanije, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, u kontekstu visoke koncentracije medijskog tržišta u Srbiji”, konstantovala je Evropska komisija.

Pored Evropske unije, zabranutost zbog poslovanja Telekoma, izrazila je i grupa kongresmena u pismu upućenom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. Oni su upozorili na to da je poslovanje ovog državnog preduzeća obavijeno velom tajne.

Otvorili kancelariju za lobiranje u Briselu

Tokom 2022. godine, Telekom je otvorio kancelariju za lobiranje u Briselu.

Telekom Srbija
Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

S obzirom na to da se ova firma u više navrata bila pod lupom evropskih institucija zbog netransparetnog poslovanja, rukovodstvo Telekoma se odlučilo na ovaj korak kako bi predupredilo dalje kritike, ali i kako bi poboljšali svoj položaj u Srbiji i regionu.

„Oni su shvatili da moraju da imaju ljude u Briselu. Imajući u vidu da je Telekom pomenut u poslednja dva izveštaja Evropskog parlamenta o napreteku Srbije ka EU. Na ovaj način oni će imati lakši pristup institucijama EU i moći će da utiču na određene odluke”, rekao je ranije sagovornik našeg lista Nova.

Otvorena kampanja protiv SBB, pomažu i aktivisti SNS i predsednik Vučić

Širom lokalnih samouprava po celoj zemlji, ali gotovo i svim gradskim opštinama u Beogradu, mesecima unazad se postavljajju Telekomovi štandovi gde se građani pozivaju na raskid ugovora sa SBB.

Pod parolom „Raskid sa SBB-om? Moguće je!“, štandovi se postavljaju i u opštinama, ali i poštama čime se građani vrbuju kako bi raskinuli ugovor.

Opština Stari grad, MTS, kampanja protiv SBB-a, Raskid ugovora sa SBB-om, promotoreka, štand
Foto: Privatna arhiva

U ovom poslu angažovani su i aktivisti SNS. Članovi SNS se, kako saznaje Nova.rs, predstavljaju kao zaposleni Telekoma i nude usluge ovog kablovskog operatera.

U kampanju protiv SBB uključio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je otvoreno pozvao građane da raskinu ugovore sa SBB-om i pređu na Telekom.

„Pogotovo što sad Telekom ima daleko bolje programe. Mislim, ja to govorim potpuno lično. Ja volim ovaj novi Telekom, kako se beše zove, jer mnogo stranih kanala ima, mogu da gledam i ruske kanale“, rekao je on.

Da je bila jasna namera Telekoma da želi da uništi SBB, potvrdio je i direktor Vladimir Lučić koji je izjavio da je tvorac razvoja Telekoma, što je uključilo i saradnju ovog preduzeća i Telenora.

Foto: N1

„Ovo omogućava da se SBB potisne sa ovog držišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedna u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje našeg sadržaja, omogućiće se poptuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United Media kanale“, navedeno je u saopštenju Telekoma iz 2021. godine.

Bonus video: Marinika Tepić: Još ću da pomislim da Bilčika plaćaju Telekom i Vučić